Wuitensfeesten (Hamme)

Wuitensfeesten (Hamme)
Tijdstip
het derde weekend voor Pasen
Locatie
Hamme
Algemene info

Al in de vooroorlogse periode werd carnaval uitgebreid gevierd in Hamme. De organisatie van het gebeuren was toen in handen van het Gemeentelijk Feestcomité. In 1956 kwam daar verandering in en nam een carnavalscomité de voorbereiding van de feestelijkheden over. De eerste realisatie van deze nieuwe ploeg was de carnavalsviering van 1957. Het duurde nog tot 1960 voor de organiserende vereniging het Wuitenskomitéé als naam koos. Tegelijk werd het carnaval herdoopt tot de Wuitensfeesten. Beide benamingen vormen een verwijzing naar de spotnaam van de Hammenaars en benadrukken zo het unieke lokale karakter.

Vandaag de dag zijn de Wuitensfeesten over drie dagen gespreid. Op de zaterdag van het feestweekend wordt de Prins (of Prinses) der Wuitens opgehaald en naar het stadhuis begeleid. Daar heeft vervolgens de machtsoverdracht plaats en krijgt de prins of prinses een weekend lang de symbolische macht over de gemeente. Op zondag staat traditioneel de Wuitenscavalcade op het programma. Aan deze stoet nemen gewoontegetrouw tal van verenigingen uit Hamme en omgeving deel. Aan de optocht is ook een wedstrijd verbonden. Alle deelnemers worden dan ook door een jury beoordeeld. ’s Maandags trekt ook een kinderstoet door de straten van de gemeente. De Wuitensfeesten worden traditioneel afgesloten met de verbranding van de versleten Wuiten.

Organiserende vereniging
Wuitenskomitee
Werking van de vereniging
In opdracht van het gemeentebestuur organiseert het Wuitenskomitee de driedaagse Wuitensfeesten. Aanvankelijk was het Komitee een feitelijke vereniging; sinds 1992 is het Komitee een vzw.
Website van de vereniging
http://www.wuitensfeesten.be
Andere activiteiten van de vereniging
Enkele weken voor de Wuitensfeesten organiseert het Wuitenskomitee ook de verkiezing van de Prins(es) der Wuitens en de prinsenaanstelling.
Contactgegevens
De Loose Etienne (voorzitter)
Damstraat 10
9920 Hamme
Telefoon: e.deloose@skynet.be