Pikkeling - Internationaal Oogst- en Folklorefeest (Aalst)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
Rond laatste weekend van juli
Locatie
Aalst
Algemene info

Een pikkeling is een afgepikte garve die op het stoppelveld te drogen ligt. Op het feest, de Faluintjes, (Aalsterse deelgemeenten Baardegem, Herdersem, Meldert en Moorsel) wordt sinds 1970 jaarlijks het landbouwleven van vroeger opgeroepen. Vooral de oogst komt ruim aan bod. Het is een mooie verzameling van al dan niet teloorgegane elementen van de landbouw. Allerlei activiteiten worden in de historische hoeven van de streek voorgesteld. 

Ook de maag wordt niet vergeten. Ovenkoeken, pensen, graanjenever en andere specialiteiten zijn tijdens de pikfeesten een ware aanrader. Daarnaast zijn er wandelingen, wipschieting, vinkenzetting, een bloementapijt en tentoonstellingen. Op het einde wordt het feest met een groot vuur beëindigd.Het feest gaat elk jaar op een andere locatie in één van de Aalsterse deelgemeentes door. De exacte locatie waar het jaarlijkse oogstfeest doorgaat staat telkens ver van tevoren vermeld op de website van het organiserend comité.

 

Op deze link kun je een filmpje bekijken over Pikkeling:http://www.youtube.com/watch?v=qkHcK7y8ALA&feature=related.

 
Organiserende vereniging
VVV de Faluintjesstreek
Werking van de vereniging
Op initiatief van wijlen EH Pastoor Callant kwamen in 1969 een aantal verantwoordelijken uit de gemeenten Baardegem, Meldert en Moorsel bij elkaar met de bedoeling een middel te vinden om deze landelijke gemeenten voor de steeds sneller voortschrijdende verstedelijking te vrijwaren. Bij deze ontmoeting groeide het idee om via een Vereniging voor Vreemdelingenverkeer (=VVV) zachte vormen van toerisme te gaan promoten en aldus van de landelijkheid van deze gemeenten een soort handelsmerk te maken. Begin 1970 werd de vzw VVV De Faluintjesstreek daadwerkelijk opgericht. Men noemde de vereniging naar het gelijknamige natuurgebied tussen de Abdij Affligem en het Waterkasteel te Moorsel.
Website van de vereniging
http://www.de-pikkeling.be
Publicaties van de vereniging
Maandelijkse (digitale) nieuwsbrieven
Andere activiteiten van de vereniging
Dertig jaar werking met hoogtepunten als
- de week van de landelijkheid
- de laatste rit van de stoomtrein 'Leireken'
- de 25 jaar promotie voor de snijbloementeelt met het bloementapijt te Moorsel
- het inrichten van een colloquium gewijd aan Jan-Frans Vonck
- de lancering van de Faluintjesjenever Recent werkte de VVV mee aan de realisatie van de faluintjesroute, de VVV nam ook het initiatief tot het oprichten van een kunstwerk 'het gebaar' van Luc De Blok en de VVV ijvert voor het behoud van de hopcultuur in onze streek. De realisatie van een regionaal museum met aandacht voor de hopcultuur, het brouwersambacht en eventueel de snijbloementeelt als regionale agrarische nijverheden ligt binnen handbereik.
Contactgegevens
Sabbe Erwin (Voorzitter)
Telefoon: 494 64 46 66