Bommelsfeesten (Ronse)

Bommelsfeesten (Ronse)
Tijdstip
weekend na 6 januari
Locatie
Ronse
Algemene info

Als sinds de middeleeuwen vieren de bommels (de naam komt van het Picardische “bonmoss”, wat vrolijke vrienden betekent) in Ronse Zotte Maandag. Aanvankelijk liepen de bommels individueel door de stad. In 1950 organiseerde stadsbeiaardier Ephrem Delmotte voor het eerst een stoet. Hij componeerde ook een speciaal bommellied. Sinds 1963 gaat de stoet uit op de zaterdagavond van het Zotte Maandag weekend. De organisatie van de Bommelsfeesten is in handen van de Stedelijke Raad der Bommels.

Op zaterdagmorgen vertrekt de morgenstoet aan de Zottenmuur. Er worden bloemen neergelegd bij het standbeeld van den Bonmoh. Op de grote Markt staat de burgemeester de macht af aan het Koningspaar door de overhandiging van de symbolische stadssleutel. Het uittredend Koningskoppel wordt opgenomen in de Orde der Koninklijke Bommels. De marktkramers brengen hulde aan het nieuwe vorstenpaar. Daarna volgt in de trouwzaal van het stadhuis een academische zitting met receptie.

Op zaterdagavond trekt de Bommelsstoet met reuzen, Bommelsgroepen, carnavalorkesten, fanfares, majorettes, praalwagens en duizenden bommels door de centrumstraten. Op de Grote Markt van Ronse houden de Koning en de Koningin hun toespraak. Daarna volgt de caramellenworp met de gouden Bommel.

Op zondag is er een gemaskerd bal voor de bommokies (kinderen), met als hoogtepunt de verkiezing van een jeugdprins en –prinses. 

Op maandagavond wordt het Zotte Maandagbal gehouden. Tijdens dit bal wordt de schoonste Bommel verkozen. Om 23 uur geeft het vorstenpaar op de Grote Markt de stadsleutel terug aan de burgemeester. Samen steken ze vervolgens een grote bommelpop in brand.

Er wordt gedanst en gezongen tot het Bonmoslied weerklinkt en de laatste Bommelsnacht begint.

Organiserende vereniging
Stedelijke Raad Der Bommels
Website van de vereniging
http://www.bommelsfeesten.be
Contactgegevens
De Wolf Yves (Voorzitter)
9600 Ronse
Telefoon: 055 23 27 03 (1e Schepen Gunther Deriemaker)