Ezelsfeesten (Kuurne)

Ezelsfeesten (Kuurne)
Tijdstip
het eerste weekend van oktober
Locatie
Kuurne
Algemene info

Tijdens het eerste weekend van oktober worden in Kuurne elk jaar de vierdaagse Ezelsfeesten gevierd. Wie in Kuurne woont, kan namelijk wel eens spottend een ezel genoemd worden. Over de herkomst van die bijnaam doen verschillende verklaringen de ronde en volgens één daarvan zouden het de Kortrijkzanen zijn die hem bedachten. De spotnaam zou namelijk slaan op de Kuurnse groentetelers die vroeger hun koopwaar met ezel en kar naar de Kortrijkse markt brachten. Het gerammel van de karren en het gebalk van de lastdieren maakten de nog slapende Kortrijkzanen wakker, waarop zij boos uitriepen: De Kuurnse ezels zijn daar weer! . Naast deze verklaring is er ook het verhaal van het askruisje.Toen de pastoor op Aswoensdag verhinderd was, vroeg hij de koster om hem te vervangen. De koster moest daarvoor een Latijnse spreuk van buiten leren die hij moest prevelen bij het uitdelen van de askruisjes. Hij slaagde er echter maar niet in de woorden te onthouden, zodat de pastoor uiteindelijk uitriep: Als ezel zijt gij geboren en als ezel zult gij weerkeren! . Omdat dat de enige woorden waren die de koster verstaan had, sprak hij ze uit tegen iedereen die hij een kruisje gaf.

De Ezelsfeesten worden al sinds 1960 georganiseerd. Op het programma staat een aantal jaarlijks terugkerende activiteiten. Zo wordt op ezelsvrijdag traditioneel de halve marathon Rapper dan een ezel gelopen. Op ezelszaterdag maakt Koning Ezel zijn intrede tijdens de Ezelscavalcade, een stoet waarin de Kuurnse verenigingen meelopen. Op ezelszondag organiseert de Orde van de Ezel onder meer de Ezelsprijskamp en de Ezeltjesworp. Het feestweekend wordt afgesloten met de Keuvelkoffiekrans, vuurwerk en de taptoe op ezelsmaandag.

Organiserende vereniging
Koninklijk Gemeentelijk Feestcomité Kuurne vzw
Werking van de vereniging
Het Gemeentelijk Feestcomité werd opgericht in 1960 om de kermis in Kuurne nieuw leven in te blazen. Dat deed ze door het organiseren van de Ezelsfeesten. In 2010 vierde het Feestcomité haar 50-jarige jubileum en mocht ze de titel Koninklijk aan haar naam toevoegen.
Website van de vereniging
http://www.ezelsfeesten.be
Contactgegevens
Lagappe Jean-Claude (voorzitter)
Marktplein 9
8520 Kuurne