Sint-Maartensstoet (Ardooie)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
de zaterdag voor 11 november (tenzij 11 november zelf een zaterdag is)
Locatie
Ardooie
Algemene info

Sint-Maarten is de patroonheilige van onder meer kooplieden, soldaten, ruiters, reizigers, hospitalen, kleermakers, wevers, bedelaars en wijnbouwers en -verkopers. Zijn naamdag valt jaarlijks op 11 november. Op die dag of in de aanloop ernaar wordt Sint-Maarten dan ook op tal van plekken gevierd. In meerdere gemeenten worden bijvoorbeeld speciale lichtfeesten ter zijner ere georganiseerd. Daarnaast zijn er ook een heleboel Sint-Maartensvieringen waarbij Sint-Maarten als schenkheilige centraal staat.

De Sint-Maartensviering in Ardooie bestaat al meer dan 50 jaar en is een combinatie van beide invullingen. Sinds 2000 gaan de feestelijkheden er telkens van start met een Sint-Maartensavondtocht op de vrijdagavond die aan 11 november vooraf gaat. Deze tocht van ongeveer acht kilometer voert de deelnemers langs een donker en landelijk deel van de gemeente. Onderweg wordt 6 keer halt gehouden om van een lekker gerecht en van een optreden te genieten. Na de tocht kan iedereen die dat wil nog een optreden bijwonen in de feesttent op het Polenplein.

Het zwaartepunt van de viering valt steeds op zaterdag. In de feesttent staan dan 's middags tal van kinderactiviteiten op het programma. Kinderen tussen 3 en 12 jaar kunnen dan bijvoorbeeld deelnemen aan de bietenwedstrijd. Wie de mooist versierde suikerbiet heeft gemaakt, mag later op de middag een prijs in ontvangst nemen. Tussendoor zijn er ook tal van optredens en maakt Sint-Maarten zijn opwachting in de feesttent. In Cultureel Centrum 't Hofland nodigt het gemeentebestuur intussen de inwoners van de gemeente uit voor een recepie. 

In de vooravond is er op en rond de Markt straatanimatie. Onder begeleiding van Harmonie Sint-Cecilia trekt Sint-Maarten dan ook naar de Motestraat, waar om 18u de Sint-Maartensstoet vertrekt. Aan deze stoet nemen tal van plaatselijke schoolgroepen en verenigingen deel. Op wagens en te voet beelden deze groepen elementen uit het leven van Sint-Maarten uit. Een jury beoordeelt alle prestaties.

Na de stoet volgt het Sint-Maartensfeest op het Polenplein. Kinderen mogen dan aanschuiven voor een warme chocomelk en een sint-maartenskoek. Ook zijn er tal van optredens. Om 22u45 volgt de Pietje Pek-verbranding in het Volkspark. De mannen van het brandweerkorps steken dan een strooien pop in brand. Daarna kunnen de toeschouwers ook het grootse muzikaal vuurwerk bijwonen. De feesten worden afgesloten met nog meer optredens en een fuif.

(De avondtocht op vrijdag is betalend. Wie wil deelnemen, dient vooraf een kaartje te kopen. Het programma op zaterdag is volledig gratis.)

Organiserende vereniging
Sint-Maartenscomité
Werking van de vereniging
Het Sint-Maartenscomité organiseert sinds 1981 de Sint-Maartensstoet in Ardooie. Daarnaast staat het comité ook in voor de organisatie van alle randactiviteiten tijdens de Sint-Maartensviering. Sinds 1994 heeft de vereniging officieel een bijzondere onderafdeling: de Orde van Sint-Maarten. Deze groep bestaat uit mensen die zich minstens 4 jaar ingezet hebben om de stoet te helpen organiseren. Momenteel telt de Orde zo'n 70 leden, die allemaal een rol als ambassadeur van de stoet op zich nemen.
Website van de vereniging
http://www.sintmaartensstoet.be
Publicaties van de vereniging
In de week voor de stoet geeft het Sint-Maartenscomité een reclamefolder uit. De stoet wordt ook via affiches aangekondigd.
Andere activiteiten van de vereniging
Op uitnodiging neemt het Sint-Maartenscomité met haar vier reuzen Pier, Griet, Mantje en Tiste deel aan stoeten.
Contactgegevens
Devisschere Stefaan (voorzitter)
Muizeputweg 1A
8850 Ardooie
Telefoon: 0485 17 93 96