Fortunekermis (Kalken (Laarne))

Fortunekermis (Kalken (Laarne))
Tijdstip
het weekend van de derde zondag van oktober
Locatie
Kalken (Laarne)
Algemene info

De Fortunekermis is een wijkkermis in Kalken. De eerste editie ervan had vermoedelijk plaats in het midden van de negentiende eeuw. De naam van de kermis verwijst naar herberg De Fortuin, die in de Brugstraat lag, aan de grens met Beervelde. Na een aantal edities verhuisde de kermis van de Brugstraat naar de Hogendries en de Zomerstraat. Na de verhuis bleef de oorspronkelijke naam van de kermis evenwel behouden.

Sinds 2001 worden de kermisactiviteiten in de onmiddellijke omgeving van café De Schorpioen aan Heirweg georganiseerd. Op het programma staan o.a. een jaarmarkt voor paarden op maandag, een schieting op de liggende wip, een wafelbak en een gaaibolling op zondag. De Fortunekermis wordt telkens in het weekend van de derde zondag van oktober gehouden, behalve als er Sint-Denijskermis is op de zondag na 9 oktober. In dat geval verschuift de Fortunekermis naar de vierde zondag van oktober.

Organiserende vereniging
Stichting Sint-Pietersfeest Kalken
Werking van de vereniging
De Fortunekermis wordt georganiseerd door Stichting Sint-Pietersfeest Kalken. De vereniging werkt daarvoor samen met de uitbater van herberg De Schorpioen, boogschuttersvereniging De Floerentoeters, d'Antieke Velokes en VIVA Kalken. Stichting Sint-Pietersfeest Kalken zet zich in voor behoud van het kermis- en feestgebeuren in het dorp.
Publicaties van de vereniging
Er is het informatieblad "Sinte-Pieterke Kalken"en tijdens de Fortunekermis verschijnt jaarlijks de informatiebrochure "Fortunekermis".
Andere activiteiten van de vereniging
Naast de Fortunekermis organiseert Stichting Sint-Pietersfeest Kalken ook "Nieuwjaarswens in openlucht", de Molekenskermis en het Sint-Pietersfeest.
Contactgegevens
Van De Sompel André (voorzitter)
Kruisenstraat 70
9270 Kalken (Laarne)
Telefoon: 0477 39 58 06