Sint-Hubertusviering (Waregem)

Sint-Hubertusviering (Waregem)
Tijdstip
Zondag dichtst bij 15 november
Locatie
Waregem
Algemene info

Op heel wat plaatsen in Vlaanderen worden er in oktober en november Sint-Hubertusvieringen gehouden. Men viert er het naamfeest van de patroonheilige van de jacht. Zijn naamfeest valt op 3 november. De viering betekent het begin van een nieuw jachtseizoen en men vraagt de heilige om de jagers en de dieren te beschermen. In Waregem gaat de Sint-Hubertusviering voor dag en dauw van start met een wandeling. Nadien is er de Sint-Hubertusviering. De viering wordt opgeluisterd door het jachthorenensemble Rallye Ypara. Vervolgens worden de paarden, honden, menners, ruiters, huisdieren en hun baasjes op het Marktplein gezegend en wordt het Sint-Hubertusbrood uitgedeeld.

De vieringen gaan dus meestal met een aantal vaste rituelen en gebruiken gepaard: eucharistieviering, jachthoorns, dierenzegening, sint-hubertusbrood en (ruiter)wandelingen. De heilige werd in de 7de eeuw geboren en diende aan het hof van Pepijn van Herstal. Nadat zijn vrouw was overleden, ging hij een devoot leven leiden. Hubertus was tijdens zijn leven een excellent jager. Vandaar dat hij een uitverkoren patroonheilige van de jacht was. Als patroonheilige van de jacht wordt hij afgebeeld met een hert.

Organiserende vereniging
Stadsbestuur Waregem, Rijvereniging De Gaverbeek en Sint-Hubertusclub
Werking van de vereniging
De Sint-Hubertusviering in Waregem is een gezamenlijk initiatief van het stadsbestuur, Rijvereniging de Gaverbeek, het Blososportcentrum en de jagers van de Sint-Hubertusclub.
Rijvereniging de Gaverbeek zag het levenslicht in 1973. De Rijvereniging stelt haar paarden ter beschikking aan het Bloso sportcentrum voor activiteiten. De Rijvereniging organiseert dressuurwedstrijden, jumpings, drafrennen tussen mei en september, het Sint-Hubertusfeest, enz.
Website van de vereniging
http://www.hippodroomwaregem.be
Contactgegevens
Ryckewaert Tom
Felix Verhaeghestraat 9
8790 Waregem
Telefoon: 056 60 13 69