Sint-Hubertusviering (Oud-Heverlee)

Sint-Hubertusviering (Oud-Heverlee)
Tijdstip
Eerste zondag van november, behalve op 1 november
Locatie
Oud-Heverlee
Algemene info

Net zoals vele andere gemeenten in Vlaanderen viert ook Oud-Heverlee de patroonheilige van de jacht. Sint-Hubertus van Luik is dan ook nog steeds een populaire heilige. Denk maar aan de vele jacht- en ruiterverenigingen, die zijn naam dragen. Sint-Hubertusvieringen gaan meestal gepaard met een aantal vaste rituelen en gebruiken: eucharistieviering, jachthoorns, dierenzegening, sint-hubertusbrood en (ruiter)wandelingen. De heilige werd in de 7de eeuw geboren en diende aan het hof van Pepijn van Herstal. Nadat zijn vrouw was overleden, ging hij een devoot leven leiden. Hubertus was tijdens zijn leven een excellent jager. Vandaar dat hij een uitverkoren patroonheilige van de jacht was. Als patroonheilige van de jacht wordt hij vaak afgebeeld met een hert. 

De Sint-Hubertusviering in Oud-Heverlee heeft ieder jaar plaats aan de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen. De eucharistieviering gaat gepaard met een broodwijding en een dierenzegening. De plechtigheid wordt opgeluisterd door de Jachthoorngezellen van Meerdaalwoud. Elk huisdier kan worden gezegend. Daarnaast worden er eveneens gewijde sint-hubertusbroodjes uitgedeeld.

De kapel van Steenbergen aan het Zoet Water dateert van 1652. De kapel ligt midden in het Meerdaalwoud en is een van de grootste kapellen van Vlaanderen. Het was Hendrik van Dongelberghe, ridder van Herlaer, Zillebeke en Vaalbeek en heer van Korbeek-Dijle en Steenbergen, die de bouwheer was. Op de plaats waar de kapel gebouwd werd, hadden omwonenden een Mariabeeldje aan een oude eik opgehangen. Dit bleek op miraculeuze wijze mensen te genezen van de ‘heete korze’, wat we nu kennen als koorts. Het monument dat jarenlang was verwaarloosd werd in opdracht van Erfgoed Vlaanderen enkele jaren terug grondig gerestaureerd. De kapel staat vlakbij de bron ‘Minnebronne’, die zorgde voor drinkbaar en zoet water. Vandaar dat de omgeving de naam ¨Zoet Water¨ draagt.

Organiserende vereniging
Vrienden van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen vzw
Werking van de vereniging
In 1783 al werd er de gilde van Onze-Lieve- Vrouw van Steenbergen opgericht. Deze gilde organiseerde tot in de jaren 1920 een jaarlijkse bedevaart naar de kapel. In 1988 werd een genootschap "De Ware Vrienden van Steenbergen" opgericht, dat in 1998 werd omgevormd tot een v.z.w. "De Vrienden van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen".
Website van de vereniging
http://www.kapelvansteenbergen.be
Andere activiteiten van de vereniging
De vereniging tracht de kapel als monument te bewaren. Men tracht ook de religieuze en bedevaartsfunctie ervan in ere te houden. De vereniging organiseert naast de Sint-Hubertusviering, ook de processie van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.
Contactgegevens
Vonckx - Spreutels Emilie (Voorzitter)
Maurits Noëstraat 41
3050 Oud-Heverlee
Telefoon: 016 47 20 75