Wieltjesfeesten (Menen)

Wieltjesfeesten (Menen)
Tijdstip
eerste zaterdag van september
Locatie
Menen
Algemene info

Tijdens het eerste weekend van september vieren Menenaars de Wieltjesfeesten. De naam van dit evenement verwijst naar een ongeval dat volgens de overlevering op 26 juli 1646 gebeurde. In de Rijselstraat zou toen namelijk een meisje van 12 onder de wielen van een diligencekoets terechtgekomen zijn. Het kind overleefde de aanrijding niet. Om te onderzoeken wie er precies schuldig was aan haar dood werden de stadsbaljuw en de mannen van de wet er bij gehaald. Zij besloten om de wielen van de koets te laten halen en die in de gevangenis op te slaan tot er meer duidelijkheid over de kwestie was. Terwijl de magistraten hun onderzoek uitvoerden, trok de koetsier echter naar een wielenmaker en vroeg hem 4 nieuwe wielen op zijn koets monteren. Meteen daarna vluchtte de man de stad uit. Tegen het moment dat de magistraten vaststelden dat hij degene was die verantwoordelijk was voor het ongeval en zij de opdracht gaven om hem aan te houden, was de koetsier al ver van de stad vandaan. Met zoveel kortzichtigheid werd natuurlijk de spot gedreven en de Menenaars hielden aan het voorval de spotnamen ‘Wagenwielvangers’ en ‘Wielenpakkers’ over.

De eerste editie van de Wieltjesfeesten had plaats in 1968. Twee van de activiteiten die toen al georganiseerd werden, zijn intussen vaste waarden van het feestweekend. Zo was er al van bij de eerste editie een Wieltjesworp op zaterdagmiddag. Bij die Wieltjesworp worden van op het Belfort zo'n 2000 plastic wieltjes naar de menigte beneden op de Grote Markt gegooid. Aan een deel van de wieltjes is een bonnetje bevestigd, dat de vanger kan inruilen voor een prijs. Aan de eerste editie was verder ook al de 'Koopjesdag van de Grensstreek' gekoppeld. Ook dat element bleef al die jaren behouden: op zaterdag is er namelijk nog steeds een drukbezochte braderie. 

In de loop der jaren werden nog tal van andere activiteiten aan het programma van de Wieltjesfeesten toegevoegd. Zo maakten in de beginjaren geregeld acteurs uit populaire televisiereeksen hun opwachting in Menen. In 1971 werd voor het eerst een Wieltjesprinses verkozen. Deze missverkiezing wordt vandaag nog steeds georganiseerd, maar sinds 2002 draagt de winnares van de wedstrijd de titel 'Stadsambassadrice van Menen'. Naar aanleiding van de tiende verjaardag van het evenement werd een vernieuwde 'Menense taart' gelanceerd. Vanaf de jaren 1980 staan tijdens de Wieltjesfeesten meer en meer optredens van artiesten en werden centrale thema's voor de invulling van het feestprogramma gekozen.  

Organiserende vereniging
de Dienst Evenementen van de Stad Menen
Website van de vereniging
http://www.menen.be/meensefeesten
Andere activiteiten van de vereniging
Naast de Wieltjesfeesten organiseert de Dienst Evenementen onder meer ook de Nieuwjaarsreceptie op de Grote Markt, het carnaval, een bloemenmarkt, het seniorenfeest en de verkiezing van de Stadsambassadrice.
Contactgegevens
Dienst Evenementen
Stadhuis – Grote Markt 1
8930 Menen
Telefoon: 056 52 94 10