Sint-Hubertusviering (Westrode (Meise))

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
3 november
Locatie
Westrode (Meise)
Algemene info

De naamdag van Sint-Hubertus valt op 3 november. Omdat Hubertus van Luik de patroonheilige van jachthoorngroep Rallye Westrode is, houdt deze vereniging op die dag ieder jaar een bijzondere viering ter zijner ere. Traditiegetrouw gaat daat deze viering van start met een avondlijke misdienst in de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Rozenkrans in Westrode. De leden van de jachthoorngroep staan daarbij telkens zelf in voor de muzikale omkadering. Tijdens de mis worden er ook Sint-Hubertusbroodjes gewijd. Na de misdienst heeft voor de kerk een dierenwijding plaats. Daarna nodigt Rallye Westrode alle aanwezigen uit voor een receptie in nabijgelegen zaal ‘De Eendracht’.

Sint-Hubertus leefde in de zevende eeuw. Als patroonheilige van de jacht wordt hij gewoonlijk afgebeeld met een hert. Volgens de overlevering ging Hubertus op Goede Vrijdag namelijk met een groep vrienden uit jagen terwijl iederen in de kerk was om de mis bij te wonen. Toen hij even alleen was, dook plots een hert met een kruis in het gewei voor hem op. Een stem zei: 'Hubertus, waarom verdoe je je tijd met dit soort bezigheden? Van nu af zul je geen dieren meer vangen, maar mensen." Hubertus vroeg de stem wat hij moest doen en kreeg de opdracht om naar bisschop Lambertus van Maastricht te gaan. Hubertus gehoorzaamde en stelde zijn leven daarna in dienst van God.

Organiserende vereniging
Rallye Westrode
Werking van de vereniging
Rallye Westrode is een jachthoornensemble dat voortgroeide uit de plaatselijk fanfare 'De Eendracht'. Vooral tijdens het jachtseizoen (van september tot december) is de vereniging erg actief en luistert zij tal van jachtpartijen, jachtdiners, natuurbeurzen, Sint-Hubertusvieringen, paardenwijdingen e.d. op. Daarnaast nemen de leden ook geregeld deel aan stages in het buitenland.
Website van de vereniging
http://www.rallyewestrode.be
Contactgegevens
Erik Moens (contactpersoon)
Fresialaan 1
1840 Londerzeel