Bedevaart naar Visserskapel O.L.V. ter Duinen (Bredene)

Bedevaart naar Visserskapel O.L.V. ter Duinen (Bredene)
Tijdstip
Derde zondag van mei
Locatie
Bredene
Algemene info

Waar nu de Kapelstraat is, bevond zich 250 jaar geleden slechts een zandweg. Het was de enige toegangsweg tot de onveilige en weinig toegankelijke duinen. Tussen 1710 en 1715 werd langs die weg een Onze-Lieve-Vrouwebeeld op een staak geplaatst in een kapelletje. Met het geld van het offerblok werd een kleine schuilplaats gebouwd om het beeld te beschutten. In 1717 werd een houten kapel gebouwd, die door weer en wind en een aantal inbraken al snel aftakelde. Uiteindelijk werd de houten kapel in 1736 vervangen door de huidige stenen kapel.
De kapel was altijd al een geliefde bedevaartsplaats van de Vlaamse vissers. Naast een heleboel ex-voto’s hangen er ook foto's van sloepen, dikwijls met de namen en foto's van de bemanning en de datum van de scheepsramp erbij. Nu overheersen bloemen. In de gemetselde grot naast de kapel worden jaarlijks talloze kaarsen gebrand. Er is ook een altaar voor het houden van openluchtmissen.
Op de derde zondag van mei trekt nog ieder jaar een processie naar de Visserskapel. Deze processie voert langs de  Mariagrot en de 16 kleinere bidkapelletjes.

Organiserende vereniging
parochie Sint-Rikier Bredene-Dorp
Contactgegevens
Colsoul Marie-Jeanne
8450 Bredene
Telefoon: 0496 80 98 48