Sacramentsprocessie (Viversel (Heusden-Zolder))

Sacramentsprocessie (Viversel (Heusden-Zolder))
Tijdstip
15 augustus
Locatie
Viversel (Heusden-Zolder)
Algemene info

In 1317 gebeurde in Viversel (Heusden-Zolder) het mirakel van de bloedende hostie. Volgens de overlevering werd de kapelheer bij een stervende geroepen in het gehucht ‘Den Dickel’. Daar aangekomen zette hij de hostiedoos op een tafel en ging in de kamer van de zieke de biecht afnemen. Toen hij achteraf de zieke de communie wilde geven, merkte hij dat de hostie door iemand was aangeraakt en bloedde. Daarom vertrok hij in allerijl met de bloedende hostie naar de abdij van Herckenrode. Even buiten het dorp knielde een kudde schapen voor dit wonder. Dit gebeurde op de Sacramentsberg.
Om dit mirakel te gedenken, liet de familie Palmers daar in 1854 een kapel bouwen. Rondom de Sacramentsberg met de kapel werd later het circuit van Zolder aangelegd.
De bebloede hostie wordt nog altijd bewaard in de Quintinuskathedraal in Hasselt.

Bijna 700 jaar later, vertrekt nog jaarlijks de Sacramentsprocessie op 15 augustus om 9.30 uur aan de Sint-Quirinuskerk in de Kerkstraat 32 in Viversel, naar de Sacramentskapel om dit mirakel te gedenken. De processie wordt voorafgegaan door enkele ruiters van manege Paddock Terlaemen en de Koninklijke Harmonie. Eigen Volk Viversel. De deelnemers aan de processie beelden verschillende taferelen uit. Ook wordt het beeld van Onze-Lieve-Vrouw op een praalwagen meegenomen. In deze processie wordt het Heilig Sacrament in een monstrans meegedragen door de priester. Talrijke inwoners van Viversel en van omringende gemeenten sluiten de processie af. Na een halte aan het rustaltaar waar het Tantum Ergo wordt gezongen, gaat het verder richting Sacramentskapel. Onder aan de berg wordt er naar aloude traditie een groot zandtapijt gelegd in de vorm van een kelk. Enkel de priester met de monstrans betreedt dit zandtapijt. Om 10.30 uur volgt de openluchtmis die opgeluisterd wordt door het koor van Viversel, versterkt met koorleden van Bolderberg en Zolder. Na de viering stapt de processie terug naar de kerk waar ze na de zegen met het Allerheiligste ontbonden wordt.

Organiserende vereniging
Sint-Quirinusparochie
Contactgegevens

Kerkstraat 32
3550 Viversel (Heusden-Zolder)
Telefoon: 011 42 23 11