Adriaen Brouwer Bierfeesten (Oudenaarde)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
het laatste weekend van juni
Locatie
Oudenaarde
Algemene info

Adriaen Brouwer is een schilder die leefde aan het begin van de 17de eeuw en wordt gezien als een belangrijke figuur uit de genreschilderkunst. Sinds zijn dood werd hij ook vaak voorgesteld als een bohemien. Brouwer werd naar verluidt in Oudenaarde geboren. Tot op vandaag wordt de herinnering aan de schilder er levend gehouden met de jaarlijkse Adriaen Brouwer Bierfeesten.

Door een organisatorische wissel kregen de Adriaen Brouwer Bierfeesten in 2010 een nieuw jasje. Het evenement staat nu voor 3 dagen sfeer en muziek op verschillende locaties in de gemeente. Op de woensdag voor het feestweekend gaat in de centrumstraten al een Bierfeestbraderie van start. De Bierfeesten zelf beginnen op vrijdagavond. Intussen is het de gewoonte dat de vrijdag- en zaterdagavond worden afgesloten met een dj-set. Op zondag is er een schlagermiddag. Ook op het Minderbroedersplein staan er op vrijdag en zaterdag optredens op het programma. De affiche voor dit podium wordt samengesteld door de jeugdraad van Oudenaarde.

Een ander belangrijk element van het Bierfeestgebeuren is de verbranding van het Kelioothuisje. Dat gebeurt op vrijdagavond om middernacht. De burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden lopen dan in het gezelschap van vertegenwoordigers van de verschillende feestcomité’s en reus Adriaen Brouwer in een fakkeltocht van het stadhuis naar het Kelioothuisje.

Op de zaterdag van de Bierfeesten vormt de Hoogstraat naar goede gewoonte het decor voor de Kadeefeesten. Deze feesten hadden voor het eerst plaats in 1980. De organisatie ervan is in handen van de jeugddienst en het Hoogstraatcomité. Behalve een groot aantal gratis activiteiten biedt het programma van de Kadeefeesten ook podium- en straatanimatie. Tegelijk wordt er een speelgoedbeurs gehouden, waar kinderen in zelfgemaakte kraampjes speelgoed verkopen dat ze zelf ontgroeid zijn. Verkopers die ook verkleed zijn binnen het opgelegde thema, maken bovendien kans op een prijs. In het MOU, Museum Oudenaarde en Vlaamse Ardennen, en de muziekacademie worden eveneens een aantal activiteiten in het kader van de Kadeefeesten georganiseerd.

De Adriaen Brouwer Bierfeesten worden op maandag afgesloten met de Seniorenbierfeestnamiddag.

Door de heraanleg van de Markt vinden de bierfeesten uitzonderlijk dit jaar (2017) plaats op De Ham, gelegen op wandelafstand van de Markt

Organiserende vereniging
de stad Oudenaarde i.s.m. Brouwerij Roman, Brouwerij Liefmans en organisatiebureau Pete's Promotions
Website van de vereniging
http://www.adriaenbrouwer.be/
Contactgegevens
Toerisme & Evenementen Oudenaarde
Hoogstraat
9700 Oudenaarde
Telefoon: 055 31 72 51