Dertienmaal (of Hakendoverwijn) (Hakendover)

Dertienmaal (of Hakendoverwijn) (Hakendover)
Tijdstip
16 januari
Locatie
Hakendover
Algemene info

Volgens de zevende eeuwse legende besloten drie maagden in Hakendover een kerk te bouwen voor God. De bouwwerken gingen van start, maar telkens werd ’s nachts afgebroken wat er de dag voordien door de arbeiders was gemetseld. Ten einde raad vroegen de maagden raad aan God. Op de 13de dag na Driekoningen (16 januari) gebeurde een wonder. Een engel leidde de maagden naar een plaats waar God zijn kerk wilde bouwen. In een boom zat een vogel met een brief van God, waarop geschreven stond: "Op deze plaats wil ik mijn kerk bouwen." Voor de werkzaamheden wierven de Maagden 12 arbeiders aan. Tijdens de werkzaamheden waren er telkens 13 werklieden aanwezig, bij de uitbetaling slechts 12. Die 13de werkman was God zelf, zo wordt verteld. 

Sindsdien is ¨Het Dertienmaal” (ook wel Hakendoverwijn genoemd) een gebeurtenis die zich van oudsher in de nacht van 16 op 17 januari herhaalde. Even voor middernacht verzamelden de deelnemers of “Dertienmalers” zich in de kerk van de Goddelijke Zaligmaker in Hakendover, waar op middernacht de pastoor een korte toespraak hield en de gelovigen zegende. Na de zegen verlieten de gelovigen de kerk en begaven zich op weg naar het kapelletje van O.-L.-V.-ten-Steen te Grimde. Daar aangekomen gingen ze rondom de kapel en keerden dan terug langs dezelfde weg naar Hakendover. Vandaar  legde men dezelfde weg dertienmaal heen en terug af. De deelnemers werden opgetekend in het guldenboek, dat nog steeds ondertekend en bewaard wordt in de kerk.

Inmiddels gaat de bezinningswandeling overdag op 16 januari van start. Hoewel niet iedere bedevaarder de 13 toeren aflegt zijn er de echte doorzetters. Ze leggen tegen middernacht nagenoeg een volledige marathon af.  En ook hun naam wordt nog steeds opgeschreven in het Guldenboek. Tenslotte, na alle ontberingen, kan verdient iets genuttigd worden.
Organiserende vereniging
Processiecomité Hakendover vzw
Website van de vereniging
http://www.pp-h.be/
Contactgegevens
Adriaensens Bart (pr-verantwoordelijke)
Telefoon: 016 78 24 30