Baafmiskermis (Moerzeke (Hamme))

Baafmiskermis (Moerzeke (Hamme))
Tijdstip
het eerste weekend van oktober
Locatie
Moerzeke (Hamme)
Algemene info

De kermis in Moerzeke, een deelgemeente van Hamme, staat bekend als Baafmiskermis. De naam van dit evenement verwijst naar de Heilige Bavo van Gent, die gevierd wordt op 1 oktober. Op die dag worden ter ere van deze heilige heel wat misvieringen georganiseerd: de Bavo-mis. In de volksmond spreekt men van de Baafmis of Bamis. Analoog daaraan werd de landpacht die vroeger op 1 oktober betaald moest worden, op heel wat plaatsen in Vlaanderen de Bamispacht genoemd.

Op Baafmiskermis zijn er op zaterdag volkspelen bij de verschillende cafés in de wijk. Daarnaast wordt ook een jeugdkaatstornooi georganiseerd. De kaatsers kampen dan om de Grote Prijs Baafmiskermis, die de winnaar mee naar huis mag nemen. Verder zijn er ook nog loopwedstrijden.

Op zondag is er eerst een eucharistieviering in de Sint-Martinuskerk. In de namiddag worden op het Molenplein een pompoenwedstrijd en pompoententoonstelling gehouden. Het hoogtepunt van de kermis is de Reuzenommegang. Moerzeke telt drie reuzen: Bavo, Nele en Sjiksken. Bavo is de oudste van de drie en werd gedoopt in 1960. Tijdens de Reuzenommegang stappen naast de reuzen van Moerzeke nog tal van andere Vlaamse reuzen mee op. Na de stoet wordt de Gouden Notenworp gehouden op het Molenplein.

Op maandag staat er nog een kaarting in de volkscafés van Moerzeke op het programma.

Organiserende vereniging
Baafmiskermiscomité
Contactgegevens
Goossens Patrick (Voorzitter)
Stationsstraat 33 A
9220 Hamme
Telefoon: 0476 53 13 94