Geutelingenfeesten (Elst (Brakel))

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
de eerste zondag na 9 februari
Locatie
Elst (Brakel)
Algemene info

In Elst gaan de Vlaamse Ardennen over in de Zwalmstreek. In 1971 ging het dorp op in de fusiegemeente Brakel. Administratief bestaat Elst dus al meer dan 3 decennia niet meer, maar toch staat het dorp één keer per jaar weer in het midden van de belangstelling. Elst staat namelijk nog steeds bekend als het geutelingendorp. Dat houdt verband met de Sint-Apolloniaverering die vroeger in Elst bloeide. Sint-Apollonia was namelijk de patroonheilige van de parochie. Haar naamdag wordt ieder jaar gevierd op 9 februari. Rond die periode was het vroeger dan ook de gewoonte dat bedevaarders naar Elst om Sint-Apollonia te aanbidden. Ze riepen haar dan onder meer aan tegen  tandpijn. Tijdens hun bezoek aan Elst konden de bedevaarders ook geutelingen kopen. Dat zijn een soort pannenkoeken die op de gloeiende stenen van een brandende houtoven worden gegoten. Tot het eind van de jaren 1930 werden geutelingen niet enkel in Elst gegeten, maar in nog veel meer dorpen in de Vlaamse Ardennen. Dat gebeurde in de periode rond Lichtmis. Elk gezin maakte toen een ketel deeg klaar en droeg die naar de dichtstbijzijnde oven om geutelingen te bakken. Met het verdwijnen van de bedevaarten en het volksgeloof in de regio verdween gaandeweg ook het gebruik.

Toch is het op vandaag de dag is het in Elst nog altijd zo dat er op de zondag na 9 februari Geutelingenkermis gehouden wordt. In 1981 werd namelijk een Geutelingencomité opgericht, dat de Geutelingentraditie nieuw leven ingeblazen heeft. De viering groeide in de loop der jaren uit tot een groots evenement dat tal van mensen naar Elst brengt. Op de zaterdag die aan de geutelingenfeesten voorafgaat, wordt sinds 2001 een Geutelingenwandeltocht georganiseerd. Tijdens de eigenlijke feesten op zondag kunnen de bezoekers de geutelinggieters aan het werk zien. Er is zelfs de mogelijkheid om zelf een geuteling te bakken. Een leuke ervaring voor jong en oud. Daarnaast staan er ook optredens op het programma en is er de Geutelingenworp. De Geutelingenfeesten zijn volledig gratis en vallen telkens midden in het Geutelingenseizoen, dat 4 weken duurt.
Organiserende vereniging
Geutelingencomité Elst vzw
Werking van de vereniging
Geutelingencomité Elst vzw wordt ondersteund door De Koek bvba die de productie en verkoop van geutelingen organiseert en die het label 'Erkend ambacht' (FOD Economie) en 'Erkend streekproduct' (VLAM) behaalde en samenwerkt met het 'Groot Vleeshuis' en 'Lekker Oostvlaams' (EROV).
Website van de vereniging
http://www.geutelingen.com
Publicaties van de vereniging
De brochure 'Geutelingen' kan online geraadpleegd worden op de website van het Geutelingencomité.
Andere activiteiten van de vereniging
Naast de Geutelingenwandeltocht en de Geutelingenfeesten zelf organiseert het Geutelingencomité tijdens het geutelingenseizoen ook d'Iiste geute, Optredens op Zondag en Alnetum (een religieuze kunsthappening in de Sint-Apolloniakerk.
Contactgegevens
Pieter De Koekelaere (Geutelingencomité Elst vzw)
Ommegangstraat 3
9660 Brakel-Elst