Vette Week (Antwerpen)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
tussen 10 en 20 maart
Locatie
Antwerpen
Algemene info

Koninklijke Maatschappij Sint-Jan werd in 1838 opgericht om arme Antwerpenaren te helpen. Het begin van de 19de eeuw was immers een woelige periode, die gekenmerkt werd door oorlog. Het leger had toen niet alleen kanonnen nodig, maar ook voedsel. Vet werd toen ook nog gebruikt om te verlichten. Willem II, die in die tijd aan de macht was, besloot daarom een prijskamp voor de vetste varkens, schapen en runderen uit te schrijven. In de week van de prijskamp deelde de Sint-Jansmaatschappij gedurende een dag vlees uit aan de armen. Omdat vlees niet vaak op het menu stond in arme gezinnen, ging men de prijskampweek in de volksmond 'De Vette Week' noemen.

Vandaag de dag organiseert de Koninklijke Maatschappij Sint-Jan nog steeds veewedstrijden. De eerste daarvan, Prijskamp De Vette Os, heeft telkens plaats op de Grote Markt van Antwerpen. De wedstrijd start om 14u30 met de weging van de dieren. Anders dan vroeger ligt de nadruk daarbij niet meer op het vetgehalte, maar op gewicht van de dieren. Vanaf 15u delen de leden van de Sint-Janmaatschappij hapjes uit. Om 16u volgt de prijsuitreiking, waarbij het zwaarste dier bekroond wordt.

Een week later organiseert de Koninklijke Maatschappij Sint-Jan in Antwerp Expo een tweede wedstrijd: de Nationale Veeprijskamp. Onder meer de opening van een vakbeurs en tentoonstelling over kwaliteitsvee staan dan op het programma.  

Organiserende vereniging
Koninklijke Maatschappij Sint-Jan vzw
Contactgegevens
Vercruyssen Filip (Voorzitter)
Antwerpen