Boetprocessie (Veurne)

Boetprocessie (Veurne)
Tijdstip
laatste zondag van juli
Locatie
Veurne
Algemene info

De Boetprocessie van Veurne gaat terug tot diep in de 17de eeuw. In 1637 stichtte Jacob Clou, een monnik van de plaatselijke Sint-Niklaasabdij, de 'Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker'. Deze broederschap van leken organiseerde onder meer ieder jaar de toen pas opgerichte Vastenkruisweg.
In 1644 organiseerden de Veurnse Capucijnen een processie om gespaard te worden van pest en oorlog, waar ook een veertigtal leden van de Sodaliteit aan deelnam. In 1646 nam de Sodaliteit zelf het initiatief voor een boetprocessie. De boetelingen waren daarbij gekleed in een ruwe bruine boetepij en trokken met een zwaar kruis op hun schouders door de straten van Veurne.
Omstreeks 1700 verschenen de eerste 'beeldengroepen' die door boetelingen werden gedragen en werden bezinningsteksten, de 'spraken', luidop voorgedragen. De processie werd daarna aangevuld met nog meer bijbelse taferelen. De huidige Boetprocessie beeldt op een volkse, levendige manier zowel het Oude als het Nieuwe Testament uit, met als hoogtepunt het lijden en de dood van Christus. In de processie stappen ook honderden anonieme boetelingen mee.

Organiserende vereniging
Sodaliteit van de Gekruiste Zaligmaker
Website van de vereniging
http://www.boetprocessie.be
Andere activiteiten van de vereniging
Vastenkruisweg
Contactgegevens
Jacquemyn Pascal (toeristisch attaché - Toeristische Dienst Veurne)
Grote Markt 29
8630 Veurne
Telefoon: 058 33 55 31