Abrahamviering (Leuven)

Abrahamviering (Leuven)
Tijdstip
de zaterdag voor de eerste zondag van september
Locatie
Leuven
Algemene info

Via het Jaartallenleven of kortweg de Jaartallen houden mannen in Leuven al generaties lang een bijzonder ritueel in stand om naar hun vijftigste verjaardag toe te leven. Op veertigjarige leeftijd verenigen zij er zich namelijk onder de naam ‘Vriendenkring Mannen van het jaar (geboortejaar)’ en in de 10 jaar die daarop volgen, organiseren ze allerhande activiteiten. Zo is voor ieder geboortejaar een andere Vriendenkring actief. De verschillende Jaartallen worden bovendien overkoepeld het Verbond der Jaartallen. De leden van de Vriendenkringen nemen ook geregeld deel aan elkaars activiteiten, waardoor dit unieke gebruik rond stadsverbonden vriendschap en solidariteit hechte vriendschappen doet ontstaan.

Op de zaterdag voor de eerste zondag van september organiseert het Verbond der Jaartallen traditioneel de Abrahamdag om de Mannen die dat jaar 50 worden, officieel te vieren. Het idee daarvoor kwam van Jacky Gilliams, lid van de Vriendenkring Mannen van 1930. Hij vond daarvoor inspiratie in het Nederlandse Oosterhout, waar het eerste weekend van oktober telkens in het teken staat van de 50ste verjaardag van de mannelijke inwoners. In navolging van Oosterhout kwam er ook in Leuven een Abrahambeeld, dat eerst een plaats kreeg in de Broekstraat en nu in het stadspark staat. Op de Abrahamdag wordt bij dat Abrahambeeld een viering gehouden. Verder wordt Fonske aangekleed met het kostuum van het jubilerende Jaartal. Daarnaast zorgt het Verbond ook voor een receptie en wordt halt gehouden aan het beeld van Kamerood Sesteg om het opkomende Jaartal te vieren. Daarna wordt ook Leuven Kermis officieel geopend, van oudsher het belangrijkste volkse evenement in Leuven en omstreken. Sinds Gilliams de eerste contacten met Oosterhout legde, is het een jaarlijkse traditie dat bij de Nederlandse viering telkens een Leuvense delegatie aanwezig en dat Oosterhoutse vertegenwoordigers op hun beurt de Jaartallendag in Leuven bijwonen.

Organiserende vereniging
Het Koninklijk Verbond der Jaartallen Leuven vzw
Werking van de vereniging
Het Koninklijk Verbond der Jaartallen Leuven vzw is de organisatie die de verschillende Vriendenkringen Mannen van het Jaar in Leuven overkoepelt en de gezamenlijke activiteiten voor leden van de verschillende Jaartallen coördineert.
Website van de vereniging
http://www.jaartallen.be
Andere activiteiten van de vereniging
- Jaartallendag
- Wandelende Persconferentie
- Meyboomplanting
- gans het jaar door: verschillende activiteiten in organisatie van de Vriendenrkingen Mannen van het Jaar
Contactgegevens
Het Koninklijk Verbond der Jaartallen Leuven vzw
Grote Markt 9
3000 Leuven