Jaartallendag (Leuven)

Jaartallendag (Leuven)
Tijdstip
de tweede zondag van september
Locatie
Leuven
Algemene info

Het Jaartallenleven in Leuven is een bijzonder levenscyclusritueel waarbij de vijftigste verjaardag centraal staat. De basisgedachte van het Jaartallenleven is dat mannen die in of rond Leuven wonen, vanaf de leeftijd van 40 jaar een decennium lang activiteiten ondernemen en ceremonies houden om de viering van hun 50ste verjaardag bijzonder te maken. Ze doen dat onder de naam 'Mannen van het jaar (geboortejaar)'. In de periode van 10 jaar die de mannen zo samen doorbrengen, resulteert dit rituele proces in een hechte groep die het leven rond de 50 viert en omarmt. Op die manier is het Jaartallenleven een verhaal van aan Leuven gebonden vriendschap, solidariteit en engagement over de generaties heen.     

Het actieve Jaartallenleven wordt afgesloten met de Jaartallendag. Met deze viering wordt de jubilerende Vriendenkring officieel uitgewuifd. Het feest bestaat uit drie delen. Om 10u is er een Jubileumviering in de Sint Pieterskerk. Om 11u15 volgt dan een Academische Zitting in de 30CC Schouwburg. Om 16u vertrekt de Jaartallenoptocht in de Brusselstraat. De stoet trekt via de Diestsestraat en de Bondgenotenlaan naar de Grote Markt. Aan de optocht nemen alle bestaande Vriendenkringen deel.

Organiserende vereniging
Het Koninklijk Verbond der Jaartallen Leuven vzw
Werking van de vereniging
Het Koninklijk Verbond der Jaartallen Leuven vzw is de organisatie die de verschillende Vriendenkringen Mannen van het Jaar in Leuven overkoepelt en de gezamenlijke activiteiten voor leden van de verschillende Jaartallen coördineert.
Website van de vereniging
http://www.jaartallen.be
Andere activiteiten van de vereniging
- Abrahamviering
- wandelende persconferentie Meyboomplanting
- Meyboomplanting
- gans het jaar door: verschillende activiteiten in organisatie van de Vriendenkringen Mannen van het jaar
Contactgegevens
Het Koninklijk Verbond der Jaartallen Leuven vzw
Grote Markt 9
3000 Leuven
Telefoon: 0489 40 52 94