Gentse Feesten (Gent)

Gentse Feesten (Gent)
Tijdstip
Gentse Feesten starten op de dag voor de derde zondag van juli en duren 10 dagen
Locatie
Gent
Algemene info

In de 19de eeuw had elke buurt of wijk in Gent haar eigen feest op zondag. In 1843 beslist het stadsbestuur al die feesten samen te voegen tot één "Algemene Kermis". Die eerste Algemene Kermissen vonden plaats waar nu Flanders Expo is. In het begin van de 20ste eeuw verhuisde het feest naar het stadscentrum, waar onder andere het traditionele Bal Populaire plaatsvond op de Kouter. Na WO I werden de Gentse Feesten gedragen door figuren als volkszanger Karel Waerie en revue-artiest Henri Van Daele; na WO II zakten de feesten weg in een diep dal. Het programma werd niet vernieuwd en de Gentenaars konden zich stilaan andere luxes veroorloven, zoals een vakantie aan zee. De stad liep leeg tijdens haar eigen feesten. Eind jaren 1960 blies een groepje rond café Trefpunt de Gentse Feesten nieuw leven in. Bij het Sint-Jacobsplein verzamelden ze voor een bescheiden volksfeest vol sfeer, gastvrijheid en muziek. Later volgden ook de Groentenmarkt en de Korenmarkt. Stilaan keerde de interesse van de Gentenaar in zíjn Feesten terug. In de jaren 1970 en 1980 bleven de Gentse Feesten groeien, maar het was ook in die jaren dat de Feesten de (kwalijke) reputatie van "bier- en pensenkermis" kregen. Daar kwam een einde aan begin jaren 1990 toen het stadsbestuur besliste meer aandacht te besteden aan het culturele niveau van de Feesten. Het International Puppetbuskersfestival en het Internationaal Straattheaterfestival werden de nieuwe paradepaardjes. Vandaag zijn de Gentse Feesten het grootste culturele volksfeest in openlucht in Europa, en dat 10 dagen lang en met 4 internationale festivals: het Straattheaterfestival (sinds 2008 MiramirO genaamd), het Puppetbuskersfestival, het dance-festival 10 Days Off en, sinds 2002 het Blue Note Records Festival (sinds 2008 Gent Jazz Festival genaamd). Op vele plekken in de stad zijn er gratis indooractiviteiten en op nagenoeg alle pleinen kun je van optredens genieten. Het volledige programme vind je in de programmabrochure en op www.gentsefeesten.be

Organiserende vereniging
Gentse Feesten worden gecoördineerd door de Stad Gent in samenwerking met vele plein- en festival- en andere organisatoren.
Werking van de vereniging
De centrale missie van de Dienst Feestelijkheden is in de eerste plaats: ‘zoveel mogelijk mensen in contact brengen met kwaliteitsvolle evenementen op het openbaar domein’. Dat kan door de ondersteuning en/of coördinatie van (grote en kleine) evenementen, de organisatie van eigen evenementen en de ondersteuning/stimulering van initiatieven door de Gentenaars zélf.
Website van de vereniging
http://www.gentsefeesten.be
Andere activiteiten van de vereniging
De Dienst Feestelijkheden organiseert elk jaar een aantal “klassiekers”:
- Nieuwjaarsdrink
- Feest van de Vlaamse Gemeenschap Gent
- Jazz in ‘t Park
- Intrede Sinterklaas
- 13 officiële stadskermissen
Contactgegevens
Dienst Feestelijkheden Stad Gent
Gasmeterlaan 107
9000 Gent
Telefoon: 09 269 46 00