Driejaarlijkse koningschieting en kasteelfeesten (Waanrode (Kortenaken))

De feestendatabank is verhuisd en kreeg een nieuw jasje!

De nieuwe feestendatabank is te raadplegen op de website van Histories vzw: https://historiesvzw.be/aanbod/databanken/feesten/

Veel feestplezier!

Driejaarlijkse koningschieting en kasteelfeesten (Waanrode (Kortenaken))
Tijdstip
Driejaarlijks op 15 augustus
Locatie
Waanrode (Kortenaken)
Algemene info

De koningschieting van de Sint-Sebastiaansgilde van Waanrode is een driejaarlijks gebeuren en heeft telkens plaats op 15 augustus op het grafelijke domein van de hoofdman. De koningschieting gaat gepaard met heuse kasteelfeesten. Op deze dag is het kasteeldomein gratis toegankelijk voor iedereen en zijn er zowel voor, tijdens, als na de schieting heel wat randactiviteiten. De dag begint altijd met een plechtige misviering op de pui van het kasteel, waarna de leden van de Koninklijke Sebastiaansgilde in optocht naar de plaats van de koningschieting gaan. Ondertussen kan er al volop gegeten en gedronken worden en wordt er voortdurend muziek gespeeld, onder andere door een fanfare. Ook tijdens en na de schieting is er nog heel wat muziek en is er randanimatie voor de kinderen, zoals een springkasteel, een schminkstand en een ballentent. Terwijl de wedstrijd bezig is, kunnen alle bezoekers ook eens proberen boogschieten op een liggende wip.

Organiserende vereniging
Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde Waanrode
Werking van de vereniging
De Koninklijke Sebastiaansgilde van Waanrode is vermoedelijk ontstaan in het begin van de zestiende eeuw. Algemeen wordt het jaar 1564 aanvaard als stichtingsdatum, aangezien er geen oudere bronnen met vermeldingen over de gilde te vinden zijn. In die periode was de heer van Schoonhoven de hoofdman van de gilde. Ook nu nog is de hoofdman iemand van deze adellijke familie, namelijk graaf Guilaume d'Arschot Schoonhoven. De gilde telt momenteel ongeveer 40 leden. Ze hanteren de handboog en schieten op de liggende en de staande wip.
Andere activiteiten van de vereniging
De gildeleden vieren jaarlijks rond 20 januari hun patroonheilige Sint-Sebastiaan en dit gedurende drie opeenvolgende dagen. Verder neemt de gilde, samen met het Verbond Hoofdschuttersgilden van Brabant, deel aan processies en optochten in binnen- en buitenland. Ze gaan daarbij gekleed in authentieke klederdracht. De gilde is tevens lid van de Federatie van Vlaamse Historische Schuttersgilden en van regio 4 van de Europese Schuttersgemeenschap. De Sint-Sebastiaansgilde wil haar cultureel erfgoed verzamelen, beschermen en demonstreren.
Contactgegevens
Willems Willy
Heiveld 2
3980 Tessenderlo
Telefoon: 013 53 00 96