Drogofeesten met Drogo-ommegang (Bellingen (Pepingen))

Drogofeesten met Drogo-ommegang (Bellingen (Pepingen))
Tijdstip
Derde zondag na Pinksteren
Locatie
Bellingen (Pepingen)
Algemene info

Al meer dan 120 jaar trekt op de derde zondag na Pinksteren de Drogo-ommegang door de straten en velden van Bellingen. Schoolkinderen en verenigingen beelden in verschillende taferelen het leven van de patroonheilige van Bellingen uit. 

De figuranten tonen hoe Drogo een leven van onthechting leidde, hoe hij negen keer te voet naar Rome op bedevaart trok en hoe hij zich als kluizenaar uiteindelijk liet inmetselen in een kerkmuur van Sebourg. Zijn relikwieën belandden met de uitgeweken monniken in de abdij van Cantimpré in Bellingen. Bij de ontmanteling van de abdij door de Fransen in 1790 werden de relikwieën verstopt op de gewelven van de kerk waar ze in 1881 door de toenmalige pastoor Wielant gevonden werden. Vanaf dat moment stelde deze priester de verering in o.a. met een ommegang. In 2009 vond de ommegang al voor de 128 plaats. Tijdens de ommegang wordt ook de geschiedenis van de abdij van Cantempré uitgebeeld. Drogo wordt aanroepen als beschermer van het vee en als patroonheilige van de zwakke weggebruiker.
De ommegang is voor de vzw Bellingahaim de geknipte aanleiding om een heel weekeinde te feesten. In het Drogorestaurant kun je zaterdagavond en zondagmiddag konijn met geuze eten. Zondag kan men ook genieten van een aperitiefconcert.

De opbrengst van de Drogo-feesten gaat integraal naar de renovatie van het ontmoetingscentrum in het voormalig klooster.

Organiserende vereniging
Bellingahaim vzw
Werking van de vereniging
Bellingahaim vzw organiseert de jaarlijkse Drogofeesten en de Drogo-ommegang.
Website van de vereniging
http://www.kunstinhetdorp.be
Publicaties van de vereniging
driemaandelijks tijdschrift “Kentheim”
Andere activiteiten van de vereniging
Bellingahaim vzw beheert sinds 1994 het ontmoetingscentrum Ter Loo voor de lokale gemeenschap. Verder werkt de vzw op socio-cultureel, historisch-heemkundig, artistiek, religieus en ecologisch vlak. Naast de Drogofeesten organiseren ze in september: voorjaarswandeling vanuit Ter Loo en in november is er een jaarlijks ledenfeest.
Contactgegevens
Smismans Jacqueline (Ondervoorzitter)
Hondzochtstraat 46A
1674 Bellingen (Pepingen)
Telefoon: 02 360 21 53