Halloweentocht (Beselare (Zonnebeke))

Tijdstip
31 oktober
Locatie
Beselare (Zonnebeke)
Algemene info

Beselare staat sinds jaar en dag bekend als de 'toveressenparochie'. ‘Toveresse’ is het dialectwoord voor heks. In het verleden deden in Beselare namelijk tal van volksverhalen over heksen, spoken en magische gebeurtenissen de ronde. In die verhalen schoof de bijgelovige bevolking ziektes en onheil in de schoenen van vrouwen die niet helemaal aan de gangbare sociale normen beantwoordden en daarom als heksen bestempeld werden.

Heksen en Halloween vormen natuurlijk een prima combinatie. De Gezinsbond van Beselare organiseert dan ook sinds 2004 jaarlijks een Halloweentocht in de gemeente. Om 18u verzamelen de deelnemers aan de oude Gemeenteschool in de Dadizelestraat. Vervolgens leggen ze in verschillende groepen een tocht van ongeveer 3 km af. Langs de route zijn er versieringen en figuranten die de wandelaars doen griezelen.

In Vlaanderen is Halloween een tamelijk recent fenomeen. Van oorsprong is het een dodenfeest dat eeuwen geleden gevierd werd in Ierland en Schotland. Tijdens het feest werden de goede geesten verwelkomd en de boze geesten verdreven. In de loop van de tijd is het dodenfeest geëvolueerd tot een kinderfeest.

(Het aantal deelnemers aan de Halloweentocht is beperkt. Vooraf inschrijven bij de organiserende vereniging is daarom noodzakelijk.)

Organiserende vereniging
Gezinsbond Beselare
Werking van de vereniging
De Gezinsbond is een vereniging die zich inzet om de belangen van de gezinnen te verdedigen. Kinderen komen bij de organisatie op de eerste plaats. Het werkterrein van de Gezinsbond: dienstverlening, sociaal-cultureel werk en verenigingsleven, gezinspolitieke acties. De Gezinsbond telt een groot aantal lokale afdelingen, waaronder die van Beselare.
Andere activiteiten van de vereniging
De Gezinsbond Beselare organiseert ieder jaar een aantal terugkerende activiteiten:
- een paaseierenraap
- een daguitstap met bus of barbecue
- een fietstocht met barbecue
- een tweedhansbeurs in februari en september
- en de huisbezoeken van Sinterklaas.
Contactgegevens
Demeyere Guido (voorzitter)
8980 Beselare