Suikeren Zondag (Lint)

Suikeren Zondag (Lint)
Tijdstip
Weekend van de derde zondag van september
Locatie
Lint
Algemene info

Lint was vroeger een landelijke gemeente en het leven werd er voornamelijk geregeld door de seizoenen enerzijds en de (kerkelijke) feestdagen anderzijds. Traditioneel werd op de eerste zondag na 8 september in de parochie O.L.V.-Geboorte de Lintse septemberkermis gevierd (indien 8 september een zondag is, is het ook kermis op 8 september). Omdat het werken op de akkers dan meestal net achter de rug was, begonnen de festiviteiten met de jaarmarkt (op de dinsdag na de kermis) om dan te eindigen in een apotheose, met een groot feest op de zondag die erop volgde. Dit oogstfeest kreeg de naam ‘Suikeren Zondag’, omdat er volgens de overlevering suiker bij het bier werd gedaan. De lokale cafés (tot voor enkele tientallen jaren waren er dat nog een hele reeks) organiseerden spelen of attracties. Vandaag zijn er geen Lintse brouwerijen meer, maar het Lierse Caves-bier bleek een schitterend alternatief als ‘Suikeren Zondag-bier’. De moderne uitgave van dit dorpsfeest is geconcentreerd in en rond het mooie Lintse gemeentepark.
Van bij de start in 1976 wordt er telkens opnieuw getracht om de Lintse bevolking een zorgeloze, aangename dag te bezorgen. Vele verenigingen en een hele reeks mensen zijn elk jaar bereid om hun steentje bij te dragen. Ieder jaar vanaf 14.00 uur, als de Lintse Suikeren Zondag op gang komt, zakken talrijke groepjes Lintenaren af naar het gemeentepark om bij pint, hap of spel even te verpozen en gezellig met vrienden en kennissen de kermisweek af te sluiten. Dat kan in de tent in het gemeentepark, maar ook afzakken naar de lokale horeca hoort er bij. Tijdens Suikeren Zondag is Lint het gezellige dorp van weleer…

Organiserende vereniging
Suikeren Zondag Comité
Werking van de vereniging
Het Suikeren Zondag Comité bestaat uit vrijwilligers van tal van Lintse verenigingen, en organiseert het volledige Suikeren Zondag Weekend, in samenwerking met en dankzij de ondersteuning van het Lintse gemeentebestuur.
Website van de vereniging
http://www.suikerenzondag.be
Publicaties van de vereniging
Een programmabrochure (ook downloadbaar via de website)
Contactgegevens
Van den Brande Christel (Voorzitter)
Statiestraat 50
2547 Lint
Telefoon: 03 288 95 28