Illud Mane (Ruiselede)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
rond 15 september (de naamdag van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten)
Datum
18 September 2022
Locatie
Ruiselede
Algemene info

Illud Mane is een religieus evenement dat sinds 2005 georganiseerd wordt. De activiteiten van Illud Mane willen mensen die op zoek zijn naar verdieping en zingeving, samen brengen rond Maria via woord, muziek, beeld en gebed.

De naam van dit gebeuren betekent 'die ochtend' en verwijst naar een legende die vertelt dat in Ruiselede twee zusters 's nachts gewekt werden door een mooie vrouw. Deze vrouw vroeg de zusters om tot bij haar te komen en haar te volgen. Omdat de zusters instinctief aanvoelden dat de vrouw Maria was, gingen zij met haar mee. Tijdens de tocht die zij samen aflegden, hield Maria op 7 plaatsen halt om te bidden. Op elk van de 7 plekken waar ze geknield had, bleven er enkele bloeddruppels liggen. De volgende ochtend stelden de zusters in de kapel vast dat de mantel van het beeld van Maria besmeurd was met modder en eruitzag alsof er een lange tocht mee afgelegd was. Op zeven plekken in Ruiselede werden bovendien bloeddruppels teruggevonden. Met 'illud mane' wordt dus verwezen naar het ogenblik dat het wonder vastgesteld werd.

Het patroonsfeest van Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën is op 15 september. Illud Mane wordt telkens gevierd op de eerste zondag daarna. Er is dan een bedevaartsdag die van start gaat met een eucharistieviering. Na de misdienst  volgt een bezinningsmoment in de kapel rond de 7 Weeën van Maria. Na afloop kan er in het klooster nog bijgepraat worden bij koffie en pannenkoeken.

In de loop van de maand september staan ook nog een aantal andere activiteiten die verbonden zijn aan Illud Mane, op het programma. Zo opent in het weekend van de bedevaart ook de tentoonstelling, die gedurende 3 weken tussen 14u en 17u in het klooster te bezichtigen is op zaterdag en zondag. Verder worden ook een conferentie en een concert georganiseerd. De derde zondag na de bedevaartsdag wordt het evenement afgesloten met de vespers.

De editie van 2021 zal er iets anders uitzien omwille van de coronaperikelen. Alle informatie vind je in het aangepaste programma en op de affiche.

Organiserende vereniging
Confrérie Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën
Werking van de vereniging
De Confrérie Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën werd in 2005 opgericht naar aanleiding van 700 jaar Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeënverering in Ruiselede. De Confrérie staat voor dezelfde waarden als de Congregatie Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën, die in 1688 door enkele Ruiseleedse jonge vrouwen gesticht werd: Maria vereren en via haar het geloof verkondigen.
Website van de vereniging
http://www.olv7weeen.be
Contactgegevens
Confrérie Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën
Bruggestraat 29
8755 Ruiselede