Sint-Maartensvuur (Wezel (Mol))

Sint-Maartensvuur (Wezel (Mol))
Tijdstip
10 november
Locatie
Wezel (Mol)
Algemene info

In Wezel, bij Mol, wordt er op 10 november een sint-maartensvuur aangestoken. De traditie was lange tijd op zijn retour, maar kent de laatste jaren een heropleving kent. Al zeker twintig jaar lang wordt dit sint-maartensvuur succesvol georganiseerd. Het evenement trekt jaarlijks honderden mensen aan. Naast het vuur is er ook nog randanimatie en vuurwerk.

Op 11 november wordt het naamfeest van Sint-Maarten gevierd. Sint-Maarten is de patroonheilige van o.a. de armen en de bedelaars, ruiters en wijnbouwers. In sommige streken in Vlaanderen, vooral in Oost- en West-Vlaanderen, is hij de beschermheilige van de kinderen. De Sint-maartensgebruiken sluiten dan soms nauw aan bij sinterklaasgebruiken. Maar op heel wat plaatsen is Sint-Maarten in de eerste plaats een lichtfeest. Vroeger betekende Sint-Maarten het begin van de winter. Rond deze periode werd het vee uit de weiden geleid en werd pacht betaald. De avonden werden korter, zodat er voor vuur, voedsel en warme kledij moest gezorgd worden. Tegen deze achtergrond was het de traditie om het sint-maartensvuur te ontsteken en feest te vieren.

Organiserende vereniging
Buurtwerk Wezel vzw
Werking van de vereniging
Buurtwerk Wezel vzw is een pluralistische vereniging. De vereniging werkt acties uit in verband met het milieu, de derde wereld, veilig verkeer e.a. Daarnaast organiseren ze tentoonstellingen o.a. over het verleden van Wezel.
Contactgegevens
Van Vaerenbergh Frank (Voorzitter)
Laurierstraat 25
2400 Mol
Telefoon: 014 81 03 04