Sint-Hubertusviering (Overwinden (Landen))

Sint-Hubertusviering (Overwinden (Landen))
Tijdstip
variabel: de tweede of derde zondag van oktober
Locatie
Overwinden (Landen)
Algemene info

Sinds 1994 organiseert Landelijke Rijvereniging Pepijn van Landen in de aanloop naar 3 november, de naamdag van Sint-Hubertus, ieder jaar een Sint-Hubertusviering in Overwinden. Gelovigen kunnen dan met hun honden, paarden en andere dieren een misdienst in openlucht bijwonen. Deze mis wordt opgeluisterd door hoornblazers 'De Gezellen van Sint-Hubertus'. Tijdens de dienst wordt ook brood gewijd en uitgedeeld aan de aanwezigen. Dieren die van het brood te laten eten, zouden beschermd zijn tegen hondsdolheid. Na de mis is er een dierenzegening. 's Middags is er ook een hondenwandeling.

Sint-Hubertus van Luik is de patroonheilige van de jacht en werd in de zevende eeuw geboren. Hij diende aan het hof van Pepijn van Herstal en stelde na de dood van zijn vrouw zijn leven in dienst van God. Hubertus wordt als patroonheilige van de jacht vereerd en wordt in de iconografie vaak met een hert afgebeeld. Dat heeft te maken met de legende over de Hubertus die op Goede Vrijdag ging jagen. Terwijl alle mensen naar de kerk trokken, ging Hubertus met zijn vrienden op jacht. Hij was alleen toen plotseling een hert uit de bosjes kwam en zag een kruis in het gewei. Hubertus hoorde hoe een stem tot hem zei: 'Hubertus, waarom verdoe je je tijd met dit soort bezigheden?'. De stem gebood hem naar de bisschop van Maastricht te gaan en Hubertus gehoorzaamde. Later volgde Hubertus deze man op en werd hij zelf bisschop.

Organiserende vereniging
Landelijke Rijvereniging Pepijn van Landen in samenwerking met Kerkfabriek Heilige Wivina
Werking van de vereniging
LRV Pepijn van Landen is een ruitersclub met 20 leden. In de loop van het jaar nemen zij deel aan uiteenlopende eventingwedstrijden.
Andere activiteiten van de vereniging
Om de drie jaar organiseert de vereniging een tornooi.
Contactgegevens
Petitjean Hubert (Voorzitter LRV Pepijn van Landen)
Telefoon: 011 88 13 88