Sint-Leonardusprocessie (Sint-Lenaarts (Brecht))

Sint-Leonardusprocessie (Sint-Lenaarts (Brecht))
Tijdstip
Pinkstermaandag
Locatie
Sint-Lenaarts (Brecht)
Algemene info

De gemeente Sint-Lenaarts dankt haar naam aan haar patroonheilige Sint-Leonardus. Sint-Leonardus of Leonard van Noblac leefde volgens de overlevering in de vierde eeuw. Als lid van een adellijke familie verbleef hij aan het hof van Clovis. Die gaf hem de toestemming om gevangen te bezoeken en te bevrijden. Omwille van zijn goede werk, wilde Clovis Leonardus ook als bisschop aanstellen. Leonardus weigerde de titel echter en trok zich als kluizenaar terug in het zuiden van Frankrijk. Daar zochten gelovigen hem regelmatig op voor goede raad en verrichte Leonardus een aantal wonderen. Als heilige wordt hij aanbeden door gevangenen, aanstaande moeders, kreupelen en zwakke kinderen.

De verering van Sint-Leonardus in Sint-Lenaarts gaat minstens terug tot de 13de eeuw. In die tijd heette de gemeente nog Houthoven en volgens een oude akte stond daar in 1268 al een Sint-Leonarduskapel. Het document vermeldt ook dat er bij de kapel een altaar voor erediensten was en dat de bidplaats druk bezocht werd. Nog voor de kapel gebouwd werd, was Sint-Leonardus al een populaire heilige bij pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Wellicht is de Leonardusverering in Houthoven nog ouder, al er zijn geen bronnen die dat vermoeden kunnen staven. Vanaf de 15de eeuw vermelden bronnen het bestaan van een Sint-Leonardusprocessie.

De Sint-Leonardusprocessie gaat vandaag de dag nog steeds uit: op Pinstermaandag trekt ze na de hoogmis door het centrum van Sint-Lenaarts. Er stappen zo’n 450 mensen in mee. De processie wordt geopend door een groep ruiters te paard. Daarna zijn er drie thematische onderdelen. In het eerste deel staan de verenigingen van Sint-Lenaarts centraal. Zij worden gevolgd door de pelgrims naar Santiago de Compostela. Het tweede deel is dan weer volledig opgebouwd rond Sint-Leonardus en in het derde eeuw staat Onze-Lieve-Vrouw centraal. De processie wordt vervolledigd door de leden van de Sint-Jorisgilde, de brandweer en het Rode Kruis. Daarna volgt het Heilig Sacrament. De processie wordt afgesloten door biddende bedevaarders.

Werking van de vereniging
Het comité dat de Sint-Leonardusprocessie organiseert, maakt deel uit van de Associatie 'Processies van de Noorderkempen'. Ook de Heilige Quirinusprocessie in Loenhout en de Heilig Bloedprocessie in Hoogstraten maken deel uit van dit samenwerkingsverband. Door structureel samen te werken versterken de organisatoren de afzonderlijke processies en werken ze aan een duurzame toekomst.
Contactgegevens
Gilops Maarten
Telefoon: 0477 39 25 65