Sint-Rochus Hondenwijding (Meldert (Aalst))

Sint-Rochus Hondenwijding (Meldert (Aalst))
Tijdstip
16 augustus of de zondag erna
Locatie
Meldert (Aalst)
Algemene info

Op 16 augustus wordt Sint-Rochus gevierd. Deze heilige werd omstreeks 1298 in de Franse stad Montpellier geboren. Hij was een zoon van welgestelde ouders. Toen zijn ouders stierven, schonk hij al zijn bezittingen aan de armen en vertrok hij op pelgrimstocht naar Rome. Onderweg kwam hij veel pestlijders tegen. Hij hielp zo vaak hij kon de zieken verzorgen en genas er een aantal door het maken van een kruisteken. In de terugtocht werd hij echter zelf ziek. Volgens de legende bleef hij een tijdlang in een hut, waar hij verzorgd werd door een engel en een hond, die hem dagelijks een stuk brood bracht en zijn wonden likte. Uiteindelijk genas Rochus van de pest en keerde hij terug naar Montpellier. Hij was echter zo zwaar getekend door de pest dat niemand hem nog herkende. Hij werd als een spion aanzien en werd in een kerker opgesloten, waar hij vijf jaar later stierf. Pas na zijn dood werd hij herkend aan de hand van een moedervlek in de vorm van een kruis. Sint-Rochus is een pestheilige en is tevens patroonheilige van de honden en de hondenliefhebbers.

Rond 16 augustus, de feestdag van Sint-Rochus, heeft er jaarlijks een hondenwijding plaats aan de Sint-Rochuskapel te Meldert. Deze kapel wordt in de volksmond ook wel 'Kapel Ten Nuvel' genoemd. Dit beschermd monument was oorspronkelijk een gebedshuis ter ere van Onze-Lieve-Vrouw ten Nood, maar toen omstreeks 1658 de pest in de streek woedde, werd de kapel toegewijd aan Sint-Rochus. Tegenwoordig vindt er op de eerste zondag na 16 augustus jaarlijks om 10u een eucharistieviering met hondenwijding plaats. Zestien augustus is ook meteen de start van de noveen ter ere van de heilige Rochus. Elke avond, negen dagen lang, is er dan een eucharistieviering in de kapel.

Organiserende vereniging
Parochie Sint-Walburga i.s.m. Kynologische Vereniging Nievelkapel
Werking van de vereniging
Kynologische Vereniging Nievelkapel, een vereniging voor hondentrainingen en hondenkeuringen, is ontstaan uit de festiviteiten rond de Heilige Rochus.
Website van de vereniging
http://www.kvn-aalst.be
Contactgegevens
Van den Bossche Alfons (Kapelmeester)
Telefoon: 053 66 90 27