Grote kermis en jaarmarkt (Appels (Dendermonde))

Tijdstip
Weekend voor 21 juli
Locatie
Appels (Dendermonde)
Algemene info

Al sinds de 19de eeuw worden in Appels een kermis en een jaarmarkt georganiseerd. Vroeger gebeurde dat op de maandag na Beloken Pasen. Landbouw is in Appels altijd belangrijk geweest en de lokale markt kende dan ook redelijk wat succesvol. Sinds de jaren 1940 wordt de jaarmarkt telkens in de zomergeorganiseerd. Het is een dierenmarkt waarbij de keuring van schapen, geiten, paarden en vee centraal staat en die van oudser vooral door buurtbewoners en inwoners van de omliggende dorpen bezocht wordt.

Vandaag is het programma uitgebreider dan enkel de jaarmarkt op maandag. Er is een kinderjaarmarkt (met huisdieren), een rommelmarkt en veen uurmarkt. De kermis gaat telkens van start met de jaarlijkse pizza-avond van de plaatselijke chiro. Op de zaterdag van het feestweekend bekampen ploegen elkaar bij volksspelen zoals bakschieten, zaklopen, hoefijzerwerpen, eierwerpen, enz. Op zondag organiseert de Chiro na de mis allerhande activiteiten (kaarten, sjoelen, enz.) in hun lokalen.
Organiserende vereniging
Sport, feest en jaarmarktcomité
Andere activiteiten van de vereniging
Elk jaar vieren ze in Appels op Beloken Pasen, Paaskermis. Het is een kermis die er zeker al sinds 1863 doorgaat. Vroeger was het de traditie dat er vlaaien werden gebakken tijdens de kermistijd.
Contactgegevens