Sinterklaasstoet (Brussel)

Sinterklaasstoet (Brussel)
Tijdstip
op 6 december of in de aanloop daarvan
Locatie
Brussel
Algemene info

Sinterklaas is de heilig verklaarde bisschop Nicolaas van Myra. In het verleden was hij de beschermheilige van een groot aantal beroepsgroepen. Toch is hij natuurlijk het best gekend als kinderheilige. Zijn naamfeest wordt gevierd op 6 december. De avond voor het feest hebben kinderen hun schoentje met hun brief gezet. Op de morgen van 6 december krijgen de kinderen dan cadeautjes en snoepgoed. 

In Brussel is er jaarlijks een Sinterklaasstoet. Deze stoet vertrekt om 14u in het stadscentrum, aan het Spanjeplein. Uiteraard zijn Sinterklaas en zijn zwarte pieten de centrale figuren in deze optocht. De stoet wordt begeleid door twee muziekkorpsen: de 1900 fanfare en de Fanfare van de Meyboom. Daarnaast zijn ook de Brusselse reuzen, Agent 15 (die een oogje in het zeil houdt om de veiligheid van de Sint te verzekeren), de Vrijwilligers van 1830, de Steltenlopers van Merchtem en nog heel wat andere groepen van de partij. De optocht houdt halt aan het Stadhuis op de Grote Markt van Brussel, waar Sinterklaas en zijn gevolg plechtig ontvangen worden. Om 17u groeten zij vanop het balkon van het Stadhuis alle kinderen.

Organiserende vereniging
Orde van de Vrienden van Manneken-Pis i.s.m. Cultuurdienst
Werking van de vereniging
De Orde van de Vrienden van Manneken-Pis wil de tradities rond Manneken Pis in stand houden. Daarnaast zet de vereniging zich in voor de algemene culturele, toeristische, filantropische en commerciële ontwikkeling van Brussel. De orde helpt daarom bij het onthaal van de vele toeristen bij Manneken-Pis. Verdre neemt de vereniging ook deel aan culturele manifestaties in binnen- en buitenland.
Website van de vereniging
http://ordre-manneken-pis.wikeo.be/
Contactgegevens
Vandenhaute Edmond (voorzitter)
Avenue Seghers 1F bus 1
1080 Brussel
Telefoon: 02 414 44 62