Posse Leest (Leest)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
Pasen en paasmaandag
Datum
17 April 2022 - 18 April 2022
Locatie
Leest
Algemene info

Posse Leest is de jaarlijkse dorpskermis in Leest. Dit evenement is gegroeid uit de verering van het beeld van Sint-Cornelius, dat al sinds 1841 in de Sint-Niklaaskerk in Leest staat. Sindsdien was het gebruikelijk dat bedevaarders op paasmaandag naar Leest kwamen om het beeld aan te roepen tegen stuipen en andere kinderziekten. Bij die gelegenheid werd ook driemaal rond de kerk gelopen. Dit gebruik werd 'de begankenis van Sint-Cornelius' genoemd. Intussen is deze lokale heiligenverering uitgegroeid tot een groots volksfeest. Tegenwoordig  trekken er op Pasen en paasmaandag om en bij de 30.000 mensen naar Leest voor Posse Leest. Posse betekent Pasen in het plaatselijke dialect. 

Op Pasen wordt er een grote familie- en gezinsdag georganiseerd, met onder meer een fanfare, volksdansgroepen en gastoptredens. Daarna trekken de reuzen door het dorp. Voor de kinderen is er het 'klokkenwerpen'. 
Op paasmaandag is er de jaarmarkt met ambachten en de bloemen- en rommelmarkt. Elk jaar worden er ook tal van prijzen verdeeld op de traditionele dierenmarkt, waar er de 'weging van de vette os' is. Posse Leest wordt afgesloten met een jongerenfuif.

Organiserende vereniging
Posse Leest vzw
Werking van de vereniging
De vereniging staat in voor de organisatie van Posse Leest.
Website van de vereniging
http://www.posseleest.com
Contactgegevens
Selleslagh Yves (bestuurder)
Fazantenstraat 21
2811 Leest