Driekoningenzingen (Retie)

Driekoningenzingen (Retie)
Tijdstip
5 januari
Locatie
Retie
Algemene info

In Retie wordt Driekoningen op 5 januari gevierd. Dat is de eigenlijke vooravond van de feestdag. Op Driekoningen wordt een Bijbelverhaal in herinnering gebracht. Drie wijzen uit het Oosten zagen kort na de geboorte van Jezus een ster schitteren. Caspar, Melchior en Balthasar volgden de ster tot in Bethlehem. Daar begroetten ze de pasgeboren Jezus. Ze schonken het kind goud, wierook en mirre. 

In Vlaanderen is het meestal de traditie dat kinderen er op uit trekken om te gaan driekoningenzingen. De kinderen verkleden zich dan als drie wijzen. Ze bellen aan bij de huizen in de buurt. Na het zingen van een bedelliedje krijgen ze geld of snoepgoed toegestopt. Heel wat kinderen in Retie trekken op dezelfde manier langs de huizen. Maar ook de volwassenen vieren in Retie mee. De bedoeling is dat de volwassenen onherkenbaar vermomd zijn. Ze zetten met andere woorden een 'mombakkes' op. De kinderen trekken 's middags langs de huizen. De volwassenen gaan er 's avonds op uit. Groepjes verklede volwassenen bellen bij de huizen aan. Ze zingen een lied. In ruil krijgen de vermomde volwassenen iets te drinken. De mensen die bezoek krijgen van deze mombakkes dienen te raden wie er achter deze vermomming schuilgaat. Het is pas om middernacht dat de maskers af gaan en dat hun ware identiteit onthuld wordt.

Organiserende vereniging
Gemeente Retie i.s.m. Cultuurraad
Werking van de vereniging
De driekoningenviering in Retie was de laatste jaren op zijn retour. De gemeente tracht echter de interesse aan te wakkeren met een affichecampagne en een fotowedstrijd.
Contactgegevens
Boeckx Frieda
Markt 1
2470 Retie
Telefoon: 014 38 92 54