Driekoningenommegang (Wondelgem (Gent))

Driekoningenommegang (Wondelgem (Gent))
Tijdstip
6 januari, of de eerstkomende zaterdag
Locatie
Wondelgem (Gent)
Algemene info

Driekoningen is een christelijke feestdag. Het Bijbelverhaal zegt dat de drie wijzen uit het Oosten kort na de geboorte van Jezus een ster zagen schitteren. Caspar, Melchior en Balthasar volgden deze heldere ster tot in Bethlehem. Daar begroetten ze de pasgeboren Jezus en schonken drie gaven, met name goud, wierook en mirre. Op heel wat plaatsen in Vlaanderen is het de traditie dat kinderen aan driekoningenzingen, ook wel sterzingen, doen. Soms zijn er specifieke lokale tradities aan Driekoningen verbonden.

Zo viert Wondelgem al meer dan 30 jaar Driekoningen met een ommegang. Wondelgem telt drie reuzen, die de drie wijzen voorstellen. Elk jaar op zaterdag 6 januari, of de eerstkomende zaterdag erna, trekken deze drie wijzen in een optocht door de gemeente. De reuzen worden in hun tocht vergezeld door drie koningskinderen. Deze koningskinderen zijn drie schoolkinderen die een bijzondere rol in de ommegang opnemen. Ze moeten immers het publiek oproepen om de drie reuzen in stoet te volgen naar het dorpsplein. De kinderen werden door het lot aangeduid. Ze aten dan ook het driekoningenkoekje met de boon erin. De Ommegang eindigt op de Dries. Elk jaar zorgt de Orde van Drie Wijzen, die de tocht organiseert, voor enkele extra activiteiten. Dat kan een optreden of een speeltent voor de kinderen zijn. De ommegang gaat van start om 18 uur.

Organiserende vereniging
De Orde der Drie Wijzen
Werking van de vereniging
De vereniging wil een bijdrage leveren aan het sociaal culturele leven in Wondelgem. De Orde der Drie Wijzen heeft zich daarenboven geëngageerd om elke 2 jaar een Wondelgems project, of een project dat met Wondelgem verbonden is, financiëel te ondersteunen.
Website van de vereniging
http://www.ordeder3wijzen.be/
Contactgegevens
Alboort Chris
Telefoon: 09 258 88 35