Pierlalastoet (Ursel)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
Tweede zondag van september
Locatie
Ursel
Algemene info

Volgens de overlevering zou de volksfiguur Pierlala geboren zijn in Ursel. Hoewel niemand weet wanneer dat precies was, is Pierlala er al honderden jaren bekend. Bovendien vieren de inwoners van Ursel sinds jaar en dag ook kermis rond zijn figuur. Pierlala lijkt een beetje op de volksheld Tijl Uilenspiegel, maar is minder dapper en houdt zich niet bezig met politiek. Hij gaat problemen uit de weg met een klucht en een kwinkslag. Hij is te herkennen aan zijn pijp en zijn bierpot. Wat Pierlala echt bijzonder maakt, is dat hij ziek kan worden en zelfs kan sterven, maar er telkens opnieuw als bij wonder in slaagt om uit zijn kist te ontsnappen.

Ursel is terecht fier op dit vrolijke personage en zet Pierlala tijdens de kermis met een stoet in de bloemetjes. Deze stoet is al bijna 50 jaar lang een vaste waarde in het feestgebeuren en natuurlijk is Pierlala er als reus ook echt bij. In de stoet wordt in een dertigtal taferelen het leven van Pierlala van in de wieg tot in het graf uitgebeeld. Er is muziek en dans. Alle deelnemende groepen en wagens zijn van eigen makelij.

In 2016 en 2017 was er geen Pierlalastoet. Het comité blijft actief en bekijkt jaarlijks de mogelijkheden voor het organiseren van een volgende stoet.

Organiserende vereniging
Pierlala Ursel
Website van de vereniging
http://www.pierlala-ursel.be
Andere activiteiten van de vereniging
Het comité verkoopt tijdens de kermis pierlala-bier en het aperitief- en plezierdrankje Ursula.
Contactgegevens
De Meyere Ludwig
Gentseweg 51
9910 Ursel
Telefoon: 09 377 90 34