Kaarskensprocessie (Baarle-Hertog)

Tijdstip
Zondag na 15 augustus
Locatie
Baarle-Hertog
Algemene info

Sinds 1950 trekt de kaarskensprocessie door de straten van de grensgemeente Baarle. Elk jaar op de eerste zondag na 15 augustus wordt er in Baarle-Hertog en het Nederlandse Baarle-Nassau een kaarskensprocessie gehouden.De processie gaat van start om 20u00 met een eucharistieviering in de Sint-Remigiuskerk. De processie is opgevat als de traditionele kaarskensprocessie in Lourdes. Het leven van Bernadette Soubirou wordt uitgebeeld door kinderen uit de gemeente en de omliggende dorpen. De evocatie wordt gevolgd door het schrijn met Maria, voorafgegaan door een groep bruidjes die bloemen op de weg strooien. De meisjes lopen gekleed in blauw en wit, de traditionele kleuren van de Mariadevotie. Aansluitend lopen de priesters uit de omgeving, waarna de pelgrims en belangstellenden kunnen aansluiten.

Zoals elk jaar trekt de processie in het duister door het centrum van Baarle, de gemeentelijke verlichting wordt voor deze gelegenheid gedoofd. Toortsen en honderden kaarsjes van de pelgrims  verlichten het schouwspel. Rond kwart voor tien, bij het zingen van het Te Deum, wordt het plein rond de kerk verlicht door honderden kaarsen. 
Organiserende vereniging
Stichting de Vrienden van Lourdes
Werking van de vereniging
Stichting de Vrienden van Lourdes werd opgericht in 1935. De vereniging houdt zich vooral bezig met het organiseren van jaarlijkse bedevaarten naar Lourdes.
Website van de vereniging
http://www.vrienden-van-lourdes.org/
Contactgegevens
van Gool Miek (Voorzitter)
Leliestraat 6
5111 VK Baarle-Nassau
Telefoon: +31 13 507 88 35