Carnavalsweekend met stoet De Roze Zondagstrein en Wortelworp (Ninove)

Carnavalsweekend met stoet De Roze Zondagstrein en Wortelworp (Ninove)
Tijdstip
Weekend na Aswoensdag
Locatie
Ninove
Algemene info

De carnavalsstoet van de Ninovieters wordt hier graag De Roze Zondagstrein genoemd. De stoet trekt er al sinds 1960 door de straten van de stad. Vandaag nemen een 50tal carnavalsgroepen deel aan het vrolijke gebeuren. De groepen zetten hun zotste, spitsvondigste tenue aan en zetten de stad gezellig op stelten. De groepen trachten zich elk jaar te inspireren volgens een opgelegd thema, jaarlijks wordt de mooiste carnavalswagen verkozen. De Roze Zondagstrein is het hoogtepunt van het carnavalsweekend in Ninove en gaat uit op zondag, op zaterdag al zijn eerst de kinderen aan de beurt. Op maandagavond is er het straatfeest met de traditionele Wortelworp. Op dinsdagmiddag wordt het carnaval afgesloten met de Wortelverbranding.

Ninovieten worden Wortelkrabbers genoemd en dat is niet voor niets. Vroeger, toen de steden nog tegen elkaar vochten, koesterden de Aalstenaars het plan om Ninove in te nemen. Totaal verrast wilde de poortwachter de Koepoort afsluiten, maar de grendel was zoek. Daarom nam hij vlug een wortel als noodoplossing... Komt daar een ezel langs, die de wortel opvreet en de stadspoort stond wagenwijd open voor de vijand. Zo kregen de Aalstenaars "vrije toegang" tot de stad ...
Organiserende vereniging
vzw Karnavalraad - Ninove
Werking van de vereniging
De Karnavalraad heeft in 1961 carnaval Ninove in het leven geroepen, en zij kunnen dus buigen op een jarenlange ervaring.
Website van de vereniging
http://www.carnavalninove.be
Andere activiteiten van de vereniging
In Ninove is er ook steeds een kindercarnaval dat door de vzw Ridders in de Wortelorde wordt georganiseerd. De stoet wordt traditioneel op de zaterdag van het carnavalsweekend in Ninove gevierd. Honderden kinderen nemen deel. Na de show is er de afroeping van de mooist verklede kinderen en de bekendmaking van de kinderprins en kinderprinses 2010. Zij krijgen de eer om samen met de prins caranval Ninove 2010 op de prinsenwagen de roze zondagsstoet mee te rijden.
Contactgegevens
Carael Pascal (Voorzitter)
Désiré De Bodtkaai 20
9400 Ninove
Telefoon: 054 33 22 32