Vette Veemarkt (Zomergem)

Vette Veemarkt (Zomergem)
Tijdstip
Zondag na de Veemarkt in Antwerpen
Locatie
Zomergem
Algemene info

De Vette Veemarkt van Zomergem dankt zijn naam aan de dieren die er verkocht werden. Het zijn dieren die door de veehandelaren, de biestemarchands, en boeren werden vetgemest. Het vet vee is immers het vee dat best geschikt was voor consumptie, met het meeste vlees. 

Zomergem was tot voor enkele decennia een echt boerendorp en tot op de dag van vandaag nog zijn er een 150tal landbouwers in de gemeente actief. Net zoals in heel wat andere plattelmandsgemeenten werd er een veemarkt georganiseerd. Hier in Zomergem schrijft men 1847 als startdatum, maar wellicht is de veemarkt al ouder. De Vette Veemarkt van Zomergem kan dus bogen op een rijke traditie van meer dan 160 jaar. De andere veemarkten in het Meetjesland zijn in de loop der tijd opgehouden te bestaan. 

De Vette Veemarkt gaat sinds 1950 door op Halfvasten. De veemarkt stond in het rijtje van de grote veemarkten als Anderlecht, Brugge, Antwerpen en Gent. Jarenlang was de Vette Veemarkt dan ook een enorm succes. Er werd niet alleen vee gekocht en verkocht, er werden ook tal van prijzen verdeeld zoals de Kampioen van de markt, Ereprijs voor de vaarzen, de ossen, de koeien, de beste jonge stier, de beste dikbil, het grootst aantal ingeschreven dieren, en nog vele andere.

Toch kwamen er voor de Vette Veemarkt ook magere jaren. De laatste decennia ging het niet goed met de veeteelt en de veemarkten. Er zijn de hormonenschandelen, de veeziektes en er is de steeds strengere reglementering. In 1990 werd de Vette Veemarkt herdoopt als 'Dag van de Veeteelt', zo trachtte men de markt een nieuw elan te geven. Vandaag gaat men terug naar de roots. Men kiest resoluut voor de 'Vette Veemarkt' en de koop en de verkoop van het (vette) vee staat terug centraal. Zo hoopt men dat de Vette Veemarkt ook in de toekomst zal kunnen blijven verder bestaan.

De Vette Veemarkt is daarenboven ook een waar volksfeest. Het is een topdag voor de lokale horeca en mensen komen soms van ver om de markt te bezoeken. Jaar na jaar voorzien de organisatoren in randanimatie. Vandaag kan iedereen er zijn gading vinden: een ritje met de huifkar, een streekproduktenmarkt, een tekenwedstrijd en heel wat meer.
Organiserende vereniging
Gemeente Zomergem, Gemeentelijke Feestcommissie
Contactgegevens
Dees Martine (Verantwoordelijke voor de Vette Veemarkt)
Markt 1
9930 Zomergem
Telefoon: 09 370 75 75