Hoppefeesten (Poperinge)

Hoppefeesten (Poperinge)
Tijdstip
Derde weekend van september
Locatie
Poperinge
Algemene info

Poperinge is dé hoppestad van Vlaanderen. Elke drie jaar wordt deze titel luisterrijk gevierd met de Hoppefeesten. Een weekend lang staan tal van kleine en grote evenementen gepland. De hoppestoet en de verkiezing van de hoppekoning vormen het hoogtepunt van dit feestweekend. Het is een feest dat elke drie jaar gevierd wordt en dat al meer dan 50 jaar lang.

De hoppeteelt in deze regio gaat terug tot in de middeleeuwen. De productie verving de lakenhandel die in die periode in Poperinge werd verboden. De hoppepluk bleek een winstgevend alternatief. Jaarlijks kwamen duizenden ‘vrimde plokkers' afgezakt naar de velden om er mee te helpen met de pluk in september. Mannen, vrouwen en kinderen plukten, wogen en zongen op de velden dat het een lieve lust was. Toen de oogst binnen was, werd er feest gevierd. De hoppefeesten gaan dus terug op een lange traditie. Tijdens het Hommelpapfeest vierden de plukkers het einde van de hommelpluk met muziek, bier en dans. In 1955 deed de machinale pluk haar intrede. Het aantal vreemde plukkers daalde al snel in Poperinge en ook kinderen moesten vanaf toen op 1 september naar school. Toch wou Poperinge de traditie van het Hommelpapfeest in ere houden. Daarom besloot het comité van Handel en Nering met steun van het stadsbestuur een hoppestoet te organiseren in 1956. In 1960 werd de stoet jaarlijks georganiseerd. Vanaf 1963 werd beslist om de stoet slechts driejaarlijks te laten uittrekken. Er wordt ook telkens een hoppekoninging gekozen. Het mooie meisje vertegenwoordigt met haar twee eredames drie jaar lang de stad en de hoppeteelt. 
Organiserende vereniging
Vlaamse Hopregio vzw
Werking van de vereniging
Vlaamse Hopregio vzw is een stedelijke vzw. De organisatie wil de stad/regio via hoppe promoten in binnen- en buitenland. Hoppe is immers de toeristische, culturele, recreatieve en gastronomische topattractie van de regio.
Contactgegevens
Wemaere Bart
8970 Poperinge
Telefoon: 057 34 66 70