Paasfeesten (Leuven)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
Paasweekend
Locatie
Leuven
Algemene info

De Paasfeesten zijn sinds het ontstaan in 1976 uitgegroeid tot een heus stadsfestival over volksdans. Allerhande activiteiten van vendelen, volksdans, volksmuziek e.a. worden aan de Leuvenaars en de bezoekers aangeboden. Er worden niet alleen volksdansgroepen van eigen bodem gecontacteerd, maar ook heel wat internationale groepen komen naar Leuven afgezakt. 

 

Op Pasen worden de Leuvenaars, en dan vooral de kinderen, verwacht aan het stadhuis voor de traditionele paaseierenworp. De paaseieren worden van op de pui van het stadhuis naar de kinderen geworpen. In een lang vervlogen verleden werden de chocolade eieren nog vanuit de vensters van het stadhuis gesmeten. Nu worden de in zilverpapier verpakte eitjes vanaf de trappen naar de Leuvense kinderen geworpen. Na de paaseierenworp wordt er een paaslam aangesneden, dat gebruik is in Leuven al ouder dan de Paasfeesten zelf en wordt al meer dan 40 jaar gedaan. Het paaslam is een Christelijke symbool voor Jezus. Het aansnijden van het Lam is een symbolische voorstelling van Christus die zijn leven geeft voor de mensen.

 

Sommige activiteiten zijn betalend, maar er wordt ook heel wat gratis aangeboden.

Organiserende vereniging
Paasfeesten Leuven vzw i.s.m. Stad Leuven
Werking van de vereniging
In 1975 vatte een groep enthousiaste liefhebbers van de volkskunst de idee op om in Leuven een internationaal folklorefestival in te richten. Het succes van het eerste jaar zette de organisatoren aan dit gebeuren jaarlijks te herhalen. Een nieuwe organisatie was geboren en elk jaar werden en worden tot op heden tijdens de Paasdagen in Leuven de Paasfeesten met Internationale Volksdans en Volksmuziek georganiseerd. Door de jaren heen sleutelde men regelmatig aan de formule en trachtte men door wijzigingen dit spektakel steeds aantrekkelijker te maken.
Website van de vereniging
http://www.paasfeestenleuven.be
Contactgegevens
Roose Nico (Voorzitter)