Heilige Quirinusprocessie (Loenhout (Wuustwezel))

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
de eerste zondag van mei
Locatie
Loenhout (Wuustwezel)
Algemene info

Op de eerste zondag van mei wordt in Loenhout een ommegang gehouden langs de kapel van de Heilige Quirinus. Deze ommegang zou voor het eerst plaats gehad hebben in 1630, toen de Sint-Quirinuskapel door Baron Lodewijk de Perez werd heropgebouwd. Het gebouw is een kapel met gotische ramen met aan de achterkant een gemetselde waterput met een natuurlijke bron. Men doet de ommegang met de intentie om bescherming en genezing tegen kwade ogen en huidziekten te vragen. Vroeger wasten veel mensen hun ogen met water uit de put in de hoop zo erge ziektes of kwalen te voorkomen of genezen. Tijdens de ommegang wordt het putwater gewijd wanneer er halt wordt gehouden aan de Quirinus Kapel. Bij de halte wordt de Heilige Quirinus aangeroepen en ontvangen de omstaanders de zegen van het Heilig Sacrament.

Het zijn de gilden die, samen met de parochie, deze processie in stand houden. In de oude reglementen van de gilden wordt er vermeld dat de gildedekens het baldakijn van het Heilig Sacrament moeten dragen. Ook het beeld van Onze-Lieve-Vrouw wordt ieder jaar meegedragen.

Voor Loenhout is de ommegang een jaarlijks evenement waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. Het is een echte familiedag geworden. 
Werking van de vereniging
De organisatie van de processie was lange tijd in handen van de Sint-Jorisgilde, de Sint-Quirinusgilde en de Sint-Sebastiaansgilde uit Loenhout. In 2011 droegen deze gilden de organisatorische taken over aan een nieuwe vereniging: 'Quiriniusprocessie Loenhout'. Naast de gilden zetten alle andere plaatselijke verenigingen en vooral de lagere basisschool zich in om de processie te bevolken en de vooropgestelde groepen te bemannen. De Sint-Jorisgilde ontfermt zich over het onderhoud en het dragen van het Mariabeeld in de processie.
Publicaties van de vereniging
Er is een informatiebrochure over de drie processies in de Noorderkempen: de Sint-Quirinusprocessie van Loenhout, de Heilig Bloedprocessie van Hoogstraten en de Sint-Leonardusprocessie van St. Lenaarts. In deze brochure is ook info over de geschiedenis van elke processie opgenomen.
Contactgegevens
Van Hasselt Frans (voorzitter)
Wuustwezelseweg 1
2990 Loenhout