Processie met Scheldewijding (Antwerpen)

Processie met Scheldewijding (Antwerpen)
Tijdstip
Eerste zondag van oktober
Locatie
Antwerpen
Algemene info

In augustus 1399 ging de eerste officiële stedelijke Mariaprocessie in Antwerpen uit. Deze processie zou op korte tijd twee andere ommegangen overschaduwen, namelijk die van de Heilige Besnijdenis en die van het Heilig Sacrament. Deze beide processies gaan dan ook niet meer uit. Het concept van de Mariaprocessie werd in de tijd regelmatig aangepast, om er voor te zorgen dat de invulling zinvol en eigentijds bleef. Sinds 1962 wordt er een 'Scheldewijding' georganiseerd.

Tegenwoordig nemen ook andere Antwerpse parochies deel aan deze processie. Het beeld Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans uit de Sint-Pauluskerk wordt in de optocht meegedragen, net zoals beelden uit andere parochies. Zo worden het beeld van Sint-Paulus van Opwijk, Onze-Lieve-Vrouw Troosteres der Bedrukten uit Berchem in de processie meegedragen. Verschillende verenigingen, waaronder de Antwerpse stadsrommelaars, de (zee)scouts, de studentenclubs nemen deel. De processie gaat van start met een plechtige eucharistieviering in de Sint-Pauluskerk. Daarna trekken de processiegangers naar het Steenplein, waar er even halt wordt gehouden voor een korte plechtigheid aan de kathedraal. Indien het echter slecht weer is, wordt er een rondgang gehouden in de kerk.

Organiserende vereniging
Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Rozenkrans
Werking van de vereniging
De Broederschap Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Rozenkrans is al meer dan 430 jaar een vaste waarde in de Sint-Pauluskerk. In 1571 versloegen de Christenen van de Heilige Liga de Islamitische vloot bij Lepanto, in het huidige Griekenland. Na de overwinning ging er een golf van opluchting door de Christenwereld. Met de strijd werd de scheidingslijn tussen beide geloofsovertuigingen gemarkeerd. Uit dankbaarheid voor deze belangrijke zege werd er in de Sint-Pauluskerk in Antwerpen een Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Rozenkrans opgericht.
Website van de vereniging
http://www.rozenkrans.org
Contactgegevens
Janssens Leo (voorzitter processiecomité)
Provinciesteenweg 191 C2
2530 Boechout
Telefoon: 03 455 50 05