Stak-Het-Oep Driekoningenoptocht (Zoutleeuw)

Stak-Het-Oep Driekoningenoptocht (Zoutleeuw)
Tijdstip
Driekoningen, 6 januari
Locatie
Zoutleeuw
Algemene info

Driekoningen is een christelijke feestdag, die gevierd wordt op 6 januari. Het Bijbelverhaal zegt dat de drie wijzen uit het Oosten kort na de geboorte van Jezus een ster zagen schitteren. Caspar, Melchior en Balthasar volgden deze heldere ster tot in Bethlehem. Daar begroetten ze de pasgeboren Jezus en schonken drie gaven, met name goud, wierook en mirre.

In Zoutleeuw worden de drie wijzen in herinnering gebracht met de Stak-Het-Oep Driekoningenoptocht. Sinds 1969 wordt deze stoet jaarlijks georganiseerd. Stak-het-oep betekent eigenlijk ‘Steek-het-op’. Het verwijst naar de getande rand van de biet in de vorm van een koningskroon. Deze bieten worden als lantaarn in de optocht meegedragen. In de stoet lopen groepjes kinderen mee. Ze zijn verkleed als de drie wijzen. De Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia loopt voorop in de stoet. Elke deelnemende groep wordt op het stadhuis uitgenodigd. De groepen worden er beoordeeld op hun kleding, het zingen van het Stak-Het-Oep-lied en de mooist versierde biet. Ook de echte Driekoningen zijn aanwezig.

Organiserende vereniging
Stak-het-oep-comité
Werking van de vereniging
Enkele leden van de Vrienden van Zoutleeuw namen in 1969 het initiatief om de Driekoningentraditie in Zoutleeuw in ere te houden. Zo ontstond het Stak-het-oep-comité. De Vrienden van Zoutleeuw is een erfgoedorganisatie.
Website van de vereniging
http://www.vriendenzoutleeuw.be
Contactgegevens
Coningx Guido (Voorzitter)
Broekstraat 28
3440 Zoutleeuw
Telefoon: 011 78 05 41