Anzac Day Last Post Ceremony (Ieper)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
25 april
Datum
25 April 2023
Locatie
Ieper
Algemene info

Het letterwoord Anzac staat voor 'Australian and New Zealand Army Corps'. Het betreft een leger met soldaten uit Australië en Nieuw-Zeeland dat meevocht in verschillende oorlogen, waaronder de twee wereldoorlogen. De gesneuvelde soldaten van dit leger worden jaarlijks op Anzac Day herdacht. Traditioneel gebeurt dat op 25 april. Zowel in Australië als in Nieuw-Zeeland is Anzac Day één van de belangrijkste nationale herdenkingsmomenten.

Dat Anzac Day op 25 april gehouden wordt, is geen toeval. In 1915 sneuvelden er op die dag heel wat Anzac's tijdens een militaire actie van de geallieerden. Het doel van die expeditie was Istanbul innemen. Met het oog daarop moest eerst het schiereiland Gallipoli veroverd woren. Via een snelle aanval in Gallipoli hoopten de Anzac's Turkije uit te schakelen. Het Turkse leger bood echter veel weerstand en na een maandenlange strijd moesten de geallieerde troepen geëvacueerd worden. Meer dan 8000 Australische en 2700 Nieuw-Zeelandse militairen kwamen om.

Ook in Ieper worden gesneuvelde Anzac-soldaten ieder jaar herdacht. Vooral tijdens de Eerste Wereldoorlog stierven er immers veel Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten in de regio rond deze stad. De speciale Anzac Day ceremonie heeft plaats onder de Menenpoort in aanwezigheid van de ambassadeurs van Australië, Nieuw-Zeeland en Turkije. De ceremonie bestaat onder andere uit toespraken, gebeden, de Last Post, een minuut stilte, de kransneerlegging en het spelen van de nationale liederen.

Organiserende vereniging
Last Post Association vzw
Werking van de vereniging
Elke avond, om klokslag acht uur, wordt aan de Menenpoort in Ieper de Last Post geblazen. Dit klaroengeschal werd in het Britse leger gebruikt om het einde van de dag aan te kondigen. Nu blazen vrijwilligers van de stedelijke brandweer van Ieper het elke dag om de soldaten te herdenken die gesneuveld zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 2008 werd de Last Post Association bij de uitreiking van de Cultuurprijzen Vlaanderen beloond in de categorie “vrijwilliger” voor hun jarenlange vrijwillige inzet.
Website van de vereniging
http://www.lastpost.be
Contactgegevens
Last Post Association vzw