Behekst Diksmuide (Diksmuide)

Behekst Diksmuide (Diksmuide)
Tijdstip
Op of rond 31 oktober (Halloween)
Locatie
Diksmuide
Algemene info

Europa was ooit helemaal in de ban van de hekserij. Van de 15de en 18de eeuw leidde de hevige schrik voor hekserij tot grote heksenvervolgingen. Duizenden vrouwen én mannen werden er op basis van geruchten en roddels van beschuldigd een heks te zijn. Deze vermeende heksen werden vervolgens gevangengenomen, gemarteld en gefolterd tot ze bekenden dat ze omgang hadden met de duivel en deelnamen aan heksensabbats. Onder dwang verraadden velen van hen ook zogenaamde collega's. De meeste beschuldigden stierven uiteindelijk een tragische dood op de brandstapel.

Ook in Diksmuide kwamen in die eeuwen enkele tientallen vrouwen die verdacht werden van hekserij op de brandstapel aan hun einde. De bekendste heks die in Diksmuide geleefd heeft, was Thaene Haezens. Thaene was een oude en wellicht lelijke vrouw. Als weduwe ging zij altijd in het zwart gekleed en woonde ze alleen. Doordat Thaene bovendien ook nog eens kruidenvrouw van beroep was, werd al snel gedacht dat zij een heks was. Toen de koeien van de buren stierven nadat ze van het water van de Handzamevaart hadden gedronken en ook enkele buurtbewoners ernstig ziek werden, kreeg Thaene daarvan de schuld. Ze werd van hekserij beticht en opgepakt. Thaene moest zelf haar onschuld bewijzen, maar onder druk van dagenlange uitputtende martelingen bekende ze uiteindelijk alles waarvan ze beschuldigd werd. Vervolgens werd ze tot de brandstapel veroordeeld.

Vandaag de dag worden Thaene en de andere Diksmuidse heksen jaarlijks opnieuw in de herinnering gebracht via het evenement ‘Diksmuide Behekst’. Dat gebeurt op de zondag van het Halloweenweekend, dat van oorsprong een dodenfeest is. Tijdens Diksmuide Behekst kunnen bezoekers op verschillende locaties terecht. Zo worden er in het stadhuis Diksmuidse mythen, sagen en legenden verteld. De Boterhalle verandert voor de gelegenheid in een labyrint met een licht- en klankspektakel, waar een heksenmarkt met heksenkraampjes gehouden wordt. Op dezelfde plaats is er ook een uitgebreid aanbod aan kinderanimatie, met onder meer een poppentheatershow en een geheim schrift om te ontcijferen. In het stadscentrum openen tal van handelaars de deuren voor een middag griezelig shoppen. Deelnemen aan de opdrachtentocht of de magische heksenwandeling behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Vanaf 19u30 trekt een heksenstoet door het stadscentrum van Diksmuide. Naast griezels en spoken zijn in deze optocht ook heksenpraalwagens en vuurmeesters te zien. Om 20u30 is er op de Grote Markt een vuurshow en wordt de verbranding van Thaene uitgebeeld. Het daaropvolgende muzikale heksenvuurwerk sluit Behekst Diksmuide af.

Organiserende vereniging
Dienst Evenementen
Website van de vereniging
http://www.diksmuide.be/events
Andere activiteiten van de vereniging
De Dienst Evenementen organiseert een aantal jaarlijks terugkerende evenementen:
- de Paasfoor
- de Boter- en Kaasfeesten
- de Julifoor
- de Zomerse Vrijdagen
- een opendeurweekend voor de Diksmuids handelaars
- de Sinterklaasintocht
- de Kerstkoopdagen
Daarnaast verleent de dienst ook haar medewerking aan de organisatie van evenementen van derden.
Contactgegevens

Grote Markt 6
8600 Diksmuide
Telefoon: 051 55 01 80