Bladelinfeesten (Middelburg (Maldegem))

Bladelinfeesten (Middelburg (Maldegem))
Tijdstip
laatste zondag van april
Locatie
Middelburg (Maldegem)
Algemene info

De Bladelinfeesten in Middelburg zijn genoemd naar Pieter Bladelin, een rijke Brugse poorter die vermoedelijk geboren werd in 1408 en overleed in 1472. Bladelin was onder meer schatbewaarder van de stad Brugge. Later werd hij ook eerste raadsheer van Filips de Goede, beheerde hij alle hertogelijke bezittingen en was hij schatbewaarder van de Orde van het Gulden Vlies. Tussen 1452 en 1465 liet hij Middelburg bouwen en gaf hij ondermeer opdracht om in het dorp een kasteel, een klooster, een kerk en een omwalling te bouwen. Op de kerk na zijn deze gebouwen in de loop der eeuwen in verval geraakt en uiteindelijk verdwenen. In 2002 werden restanten van Bladelins kasteel ontdekt. Sindsdien worden er opgravingen uitgevoerd op de site. Naar aanleiding van de ontdekking worden sinds 2003 ook jaarlijks Bladelinfeesten georganiseerd in Middelburg. Op het programma staan dan steevast een Breughelmaaltijd en een middeleeuwse kunstambachtenmarkt.

Doordat het Leader-project van het Bladelincomité in december 2011 afliep, kregen ze geen subsidies meer en waren er bijgevolg niet genoeg financiële middelen om in 2012 nieuwe Bladelinfeesten te organiseren. Toch hopen de organisatoren in 2013 opnieuw te kunnen aanknopen met deze traditie.

Organiserende vereniging
Bladelincomité
Werking van de vereniging
Het Bladelincomité is een door de gemeentebestuur van Maldegem erkend comité van buurtbewoners. Het werd in 2003 opgericht werd door gewezen schepen van cultuur Anneke Gobeyn naar aanleiding van de ontdekking van en de opgravingen bij het kasteel van Pieter Bladelin. Het comité bestaat uit vrijwilligers die zich inzetten voor de bewaring en ontsluiting van het erfgoed van Middelburg.
Website van de vereniging
http://www.middelburginvlaanderen.be
Contactgegevens
Coppejans Rita
Kasteelstraat 2
9992 Middelburg (Maldegem)