Bedevaart naar Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw (Werbeek (Retie))

Tijdstip
Laatste zaterdag van juni
Locatie
Werbeek (Retie)
Algemene info

Het is een oude traditie om op bedevaart te trekken naar de kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw in Werbeek. Sinds de 17de eeuw trekken immers Nederlandse bedevaarders uit de dorpen Eersel en Veldhoven naar het Belgische bedevaartsoord. 

De legende zegt dat een Marskramer in 1645 het Mariabeeld bij het Nederlandse Chaam droog in de sneeuw vond. Hij nam het mee, maar hij werd tot twee maal toe belaagd door snodaards. Gelukkig werd de man door het beeldje beschermd. Drie weken later plaatste hij het kleinood in een boomstronk in Werbeek. Al snel werd het beeldje vereerd en een jaar later werd er een houten kapel gebouwd. In 1665 maakte die plaats voor de huidige stenen kapel.

Pelgrims uit Eersel houden op de laatste zaterdag van juni hun jaarlijkse bedevaart. Enkele honderden Eerselnaren gaan dan met auto, fiets of te voet richting Retie. Veldhovenaren volgen de laatste zaterdag van augustus. De voorzitter van het broeder- en zusterschap Werbeek, Henk van de Klundert uit Eersel, ziet de laatste jaren weer een toename van het aantal bedevaartgangers. "Waren het vroeger vooral hele families, nu zien we ook delen van verenigingen en kennissengroepen die naar Werbeek trekken". In de processie wordt het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw van Werbeek gedragen door de Mariagilde. Ook de Sint-Catharinagilde en Sint-Barbaragilde stappen mee op. Onderweg is een feestelijke ontvangst op het stadhuis van Retie met een hulde aan de Vlaamse gastheren door de gilde met vendelzwaaiers uit Eersel.

Contactgegevens
Van de Klundert Henk
Holster 32
5521 Eersel
Telefoon: 00 31 497 51 42 10