Carnaval (Blankenberge)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
Weekend van carnaval
Locatie
Blankenberge
Algemene info

Ook in Blankenberge heeft het carnaval een eeuwenlange traditie. De eerste echte carnavalsstoet, ook wel cavalcade genoemd, trok er al in 1875 door de straten. De Blankenbergse sociëteit de 'alleenloperskring' speelde een belangrijke rol in de oprichting van de stoet. Vanaf 1883 kreeg die vereniging geld van de gemeente voor de organisatie van de optocht. Het carnaval was aanvankelijk bedoeld als een lokaal volksfeest. Het feest trok echter meer en meer volk uit de omliggende gemeenten aan. De gemeente zag dan ook al snel in dat het carnaval een toeristische troef kon worden.

Na 1945 evolueerde de carnavalviering tot wat zij vandaag is. Aan de cavalcade gaat elk jaar een ganse voorbereiding en een ceremonieel gebeuren vooraf. De Confrérie van de Leute staat in voor de organisatie van het feestgebeuren. De bedoeling van het carnaval van Blankenberge is zowel de plaatselijke bevolking als wintertoeristen aantrekken. Het hekelen van de lokale en landelijke politiek blijft in dit carnavalsgebeuren belangrijk. 

Carnaval wordt in Blankenberge van zaterdag tot dinsdag gevierd. Het carnavalsweekend wordt in gang getrokken met een carnavalsbal. Op zaterdag is er de uithaling, de opening van de carnavalskermis en de aanstelling van Prins Carnaval. De carnavalsoptocht gaat op zondag uit. De stoet wordt enkel gevormd door plaatselijke carnavalsgroepen. De lokale politiek krijgt dan ook wel eens lik op stuk. Op maandag is er een kindercarnavalsstoet. Dinsdag is het aan de Vuûle Jeanetten. Het carnaval in Blankenberge wordt een week later op zaterdag afgesloten met de Prinsenverbranding en een vuurwerk op het strand. 

Organiserende vereniging
Kerngroep Carnavalsstoet Blankenberge
Werking van de vereniging
Er zijn een 20-tal carnavalsverenigingen in Blankenberge actief.
Website van de vereniging
http://carnaval.blankenberge.be/
Contactgegevens

Leopold III-plein
8370 Blankenberge
Telefoon: 050 41 22 27 of 050 41 29 21