Havenfeesten (Blankenberge)

%AutoEntityLabel%
Tijdstip
Hemelvaartweekend
Locatie
Blankenberge
Algemene info

Sinds de jaren 1950 worden in Blankenberge havenfeesten georganiseerd. Gedurende vier dagen zijn er tal van activiteiten in en rond de haven. Gedurende het ganse weekend is er een antiek- en brocantemarkt en zijn er verschillende optredens. Daarnaast hebben er tentoonstellingen, rondvaarten, demonstraties en feesten plaats in verband met de visserij. Sinds 2010 is er op vrijdag en zaterdag ook het North Sea Folk Festival and Shanty Festival. Dat is een internationaal maritiem muziekfestival waar zangkoren uit binnen- en buitenland vissersliederen brengen. Traditioneel worden ook de overleden vissers herdacht met een bloemenhulde aan het standbeeld ‘De stuurman’ dat in de volksmond ‘Sterken Dries’ wordt genoemd. Het hoogtepunt van de jaarlijkse Havenfeesten is echter de Grote Vissersstoet, die op zondag door de havenbuurt trekt.

Visserij was vroeger een heel belangrijke broodwinning in Blankenberge. Op het einde van de negentiende eeuw werd er een haven aangelegd voor de zeevisserij. Doordat de vissersvaartuigen steeds groter werd de haven te klein. In de jaren vijftig werd beslist om de haven om te vormen tot een jachthaven van te maken. De vissersvloot verhuisde naar Zeebrugge, maar de vissersgemeenschap bleef wel in Blankenberge. In 2012 hebben de Havenfeesten voor de 62ste keer plaats. Sinds 1972 worden ze door het handelaarsverbond van Haven en Gebuurte georganiseerd.

Organiserende vereniging
Handelaarsverbond van Haven en Gebuurte
Werking van de vereniging
De havenfeesten en het organiserende handelaarsverbond van Haven en Gebuurte hebben hun lot aan elkaar verbonden sedert 1972.
Website van de vereniging
http://www.havenfeesten.be/
Contactgegevens